-
Giulia 200 km i 19"
Drodzy forumowicze.
Czy 8JX 19 ET33 na przód i 9J X 19 ET34 na tył to rozsądny wybór przy najsłabszej 2-litrowej Alfie 200 km ? Do tego 225/40 R19 na przód i 255/35 R19 z tyłu
Bardzo mi się te felgi podobają i mogę kupić w rozsądnej cenie, ale czy tym da się jeździć, nie połamie mi kręgosłupa na pierwszej studzience ? Nie będzie mnie woziło na koleinach ?
I kolejne pytanie - ponieważ opony przód/tył są różne, to czym się kierować przy wyborze. Sporo jeżdżę w deszczu (Alpy) i zastanawiam się, czy na jedną oś nie włożyć deszczówek typu RainSport. Ale na którą ? Przód czy tył ? Nie jeździłem tylnonapędowcem (maluch się nie liczy).
Dziękuję z góry za każdą sugestię.
Krzysiek
-
-
Oczywiście czytałem :)
Niestety nie ma tam odpowiedzi na żadne z moich pytań :(
-
Jeżdżę taką wersją po naszych polskich drogach i jak najbardziej na plus.... aczkolwiek nie jest to mój pierwszy samochód z takim rozmiarem kół , więc jakieś tam doświadczenie i styl jazdy (uwaga na krawężniki podczas parkowania ) mam wypracowany . Mocy jest pod dostatkiem żeby to napędzić , co do wyboru opon ......cóż letnie , mam brigstone , run flaty i absolutnie nie mogę narzekać na nie , często robię trasy do Berlina , dość dynamicznie jadąc i absolutnie nigdy nie sprawiły iż czułem się niepewnie. Jeżeli chcesz założyć coś z większą przyczepnością w deszczu , oczywiście na tylną oś .
Pozdr
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
-
Bardzo dziękuję za tą odpowiedź. Fabryczne 16" zostawię sobie na zimę ale latem duże koło robi wrażenie :)
-
Przy szerokim kapciu na tyle musisz uważać na koleiny. Jest na to oczywiście metoda - trzymamy kierownice obydwoma rękoma.
Mocy spokojnie wystarczy. Kupuj i ciesz się felgą :)
-
[MENTION=82460]zulik1[/MENTION] dorzuce swoje pare groszy w kilku punktach, choc mozliwe ze juz moje opinie czytales:
1.jak najbardziej szeroki tyl, tym bardziej do RWD - wyglad i przyczepnosc, tym bardziej z moze kiedys zdecydujesz sie na jakis chip na ponad 300HP i wypadaloby zeby sie nie slizgala przy mocniejszym ruszaniu
2.zadnej kierownicy na koleinach nie wyrywa, tym bardziej ze tylko tyl jest szerszy, a to przod glownie powoduje uczycie wyrywania kierownicy
3.jakie tam sa opony? jesli run flat to moze kregoslupa nie lamie, da sie jezdzic, ale troche trzeba uwazac i wtedy jest jak dla mnie akceptowalnie ale na pewno nie jakos komfortowo. przy kupnie nastepnych opon bede mial duza zagwozdke czy nie brac 19" bez RF a nawet nie zwiekszyc szerokosci do 235 i 265 (przy tym samym profilu kolo dojdzie te ok 4mm opony)
4.lepsze opony na tyl, szczegolnie w RWD IMHO. moze inaczej - wg mojego rozeznania nie daje sie opon gorszych na tyl w zadnym typie napedu, tym bardziej w mocniejszym RWD
5.ja bym unikal mieszania opon pomiedzy osiami, niby dozwolone w Polsce (choc np z tego co wiem nie w Czechach/Slowacji i pewnie paru innych krajach), bo w roznych warunkach, rozne osie moga zachowywac sie jednak troche inaczej i samochod bedzie Cie bardziej zaskakiwal przy dynamiczniejszej jezdzie (o ile tak jezdzisz, jak nie to nie ma problemu)