-
Głowica 2.4 Jtd
Witam wszystkich. Z racji tego ze w mojej 159 zaczal znikac plyn choodniczy mam 2 pytania.
1. Czy znikanie plynu chlodniczego i kopcenie na bialo jednoznacznie wskazuje na glowice? Test na co2 wykonywany 5 razy nic nie wykazal, weze mieciutkie, brak innych objawów
2. Ktore glowice pasuja do 2.4? Wiadomo ze ze 156/166, ale ktore jeszcze? Lancia lybra, kappa, thesis? Na co trzeba zwracac uwage?
-
Sprawdź chłodnicę EGR, może jest nieszczelna i dawkuje płyn do kolektora dolotowego.
-
Jak to najlepiej sprawdzic? Plynu ubywa dosc dziwnie. Raz przejade 800km i nic a raz 100 i pol zbiornika nie ma.
-
Zdemontować chłodnicę EGR i w obieg gdzie przepływa płyn podłączyć sprężone powietrze. Zanurzyć w wodzie i szukać pęcherzy powietrza.
-
sprawdź z pompy wodnej czy nie cieknie i górny wąż ten co wchodzi do głowicy i jest przykręcany na 2 śruby. Jak nie ma ciśnienia to źle bo powinno być troche. może być korek zepsuty od zbiorniczka i płyn się podnosi i przez niego wycieka.
-
Wytlumaczyl by mi ktos szczegolowo gdzie na chlodnica sie znajduje? Przesiadlem sie a audi i dopiero ucze sie alfy
-
Stan przed autem. Zaraz za chlodnica wody masz turbo. Na dole, pod kolektorem wydechowym. Od turbiny odchodzi w prawo metalowa zagięta rura. Prowadzi na prawy górny róg silnika. Pomiędzy dolnym a górnym rogiem silnika jest metalowa podluzna bańka, która po swoje prawej stronie ma termostat. To jest ta chłodniczka egr.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
-
-
Głowica Lancia Kappa
Orientuje sie ktos czy glowica z lanci kappa 2.4 jtd 20v pasuje do 159 2.4? Jakie glowice jeszcze pasuja oprocz 156 i 166?
-
Kappa nie miała silnika 2.4 jtd 20v