-
Alfa 156 i system Bose
Witam. Jak to jest z tym systemem Bose mam oryginalne radio z nawigacja (TravelPilot DX)i chcialbym odtwarzać pliki MP3. Z tego co wiem to akurat do tego radia nie podejdzie żadna zmieniarka ani kabel aux. Więc zostaje tylko wymiana radia. Sterowanie z kierownicy to wiem ze trzeba adapter,ale jak podłączyć inne radio? Jedno piszą że wystarczy jeden kabel podpiąć i tyle a inni ze to nie takie proste. To jak tak na prawdę to wygląda?
-
Jeśli chodzi ci o sam system BOSE na oryginalnym radiu to sprawa jest prosta, ponieważ radio ori jest fabrycznie wyposażone w gniazdo C1 do którego to pinu nr.6 podpinasz sterowanie wzmacniacza (jeden przewód) wówczas nie tracisz nic; ani sterowania z kierownicy ani fabrycznej zmieniarki.
W nowych radioodbiornikach jest tak popierdo****, że niestety nie ma możliwości wpiąć fabrycznego sterowania z kierownicy. Zmieniarka wówczas jest zbędna ponieważ w tej sytuacji mamy już do dyspozycji gniazdo USB = pendrive lub/i mikroSD.
Sam teraz kombinuję co zrobić aby u siebie mieć zmieniarkę MP3. Mam Yatour, ale świnia nie współpracuje z radiem Blaupunkt TravelPilot RNS4 :/
Cały czas szukam dobrego radia MP3 USB BT z kompletem gniazd ISO miniISO
-
A czy jak wymienię radio i kupię O to taki adapter https://allegro.pl/oferta/adapter-do...dShowitemShare to będzie działało sterowanie z kierownicy? I czy nie bedzie problemu z podlaczeniem?
-
I to jest coś!! Co prawda nie wiem jak się sprawdzi z systemem BOSE, którego nie dawno zakładałem, ale dałeś mi do myślenia. O ile gniazdo w adapterze posiada pin nr.6 w gnieździe C1 to nie powinno być problemów.
Znaczy się z BOSE nie będzie prawie żadnego problemu z jakimkolwiek radiem, problemem natomiast jest sterowanie wzmacniacza z pinu nr.6 +12V
-
Właśnie nie wiem bo nie chce na darmo kupić radia oraz tego adaptera jak miało by to nie zadziałać...
-
Przed chwilką zamówiłem radio 4019B + ten adapter i zobaczymy jak to będzie funkcjonowało.
- - - Updated - - -
Radio które kupiłem nie ma fizycznie sterowania w kierownicy więc ten adapter się nie sprawdzi. Dzwoniłem do sprzedającego i powiedział, że nie zadziała.
Na szczęście radio posiada sterowanie bezprzewodowe, które przyłącza się do kierownicy i nie ma problemu. Jest obsługa BT, USB, MicroSD oraz AUX więc wypasik i oby się za szybko nie spierdolamento.
https://allegro.pl/oferta/radio-reak...-23-7109092716
-
To daj znać jak to podłączysz,ja jednak bym wolał zostać przy oryginalnym sterowaniu.
-
Radio będę miał we środę to napiszę co i jak.
-
Ale ten adapter w końcu kupiłeś? I pytałeś może się tego kolesia jak to by było z podłączeniem z systemem Bose?
-
Adapter pod to radio nie podejdzie. Tak powiedział. Powiedział również, że taki adapter działa z markowymi odbiornikami radiowymi mające luźno wypuszczone przewody. Moim zdaniem coś udziwnia facet i nie chciałem już w nic wnikać ponieważ zraził mnie swoją gadką do siebie.
- - - Updated - - -
https://www.youtube.com/watch?v=Wv2pF0y4gm4
Filmik jak to podłączyć w Oplu z markowym radiem Alpine. I wszystko jasne.
BOSE na to nie ma wpływu. Jeśli jest system BOSE to będzie grał jak dotąd.