2 załącznik(i)
Wahania temperatury 1.9 jtd
cześć,
od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne zachowanie auta mojej dziewczyny (Crosswagon, 1.9 jtd, 2006, 150 km):
w jeździe od płynnej do autostradowej (max 160km/k) wskazówka temperatury trzyma się poniżej 90 *C (jak na obrazku), i idzie zecydowanie w dół jeśli zwolnię (np od 140 do 100).
Załącznik 259416
Natomiast jeśli po takiej jeździe na autostradzie zatrzymam samochód, stanę w korku albo nawet po prostu wjadę na górską drogę, gdzie silnik pracuje ciężej przy małej prędkości, to temperatura zaczyna rosnąć. Standardowo tak jak na drugim obrazku, ale w ostatnie upały nawet bardziej. Problem występuje szybciej przy włączonej klimie (oczywiście) ale nawet bez klimy sytuacja nie jest dużo lepsza.
Załącznik 259417
Termostat i sporo węży było wymieniane w aucie w zeszłym roku. Płynu nie ubywa, choć mam wrażenie, że na jego powierzchni w zbiorniczku wyrównawczym są jakieś zanieczyszczenia, podobne do 'kożucha' na mocnej herbacie zrobionej z twardej wody.
Jak sądzicie, czy są powody do zmartwień? Czy mieliście podobne problemy i ewentualnie co je rozwiązało?