-
Kapie olej
Mam techniczne pytanie. Wymieniłem sprzęgło i koło dwumasowe oraz uszczelke na wale. Po kilku tysiacach przebiegu pokazały mi sie plamki oleju pod samochodem . Zdjąłem osłonę silnika i pojechałem do KILKU znajomych na podnosnik lub kanał. Wszyscy raczej są zgodni,ze jest to wina siemeringa na wale. Więc pojechałem do wykonawcy i on twierdzi,ze to wcale nie takie pewne a skoro on go zakładał to raczej niemozliwe,że z niego leci.Zasugerował uszczelnienie miski olejowej na nowo. No nic chcę to zrobic-od tego zacząć ale mam pytania:
1. podobno ciężko rozebrac sprzęgło(podobno można go uszkodzic i jeden z mechaników sugeruje aby zostawić to tak jak jest.
2. nawet jezeli jest nowy siemering na wale to nie oznacza to,ze nie będzie ciekło bo w tym miejscu materiał z wału sie wyrabia i tak czy inaczej ma luz więc zawsze będzie z tego lecieć. Co wy na to?
-
obstawiam krzywo nabity simering
-
-
-
Mialem podobny przypadek w 156 1.9 8v , U mnie moczyla sie uszczelka miedzy skrzynia a silnikiem , jezeli wyciek jest nieduzy to lepiej zostawic i wymienic uszczelke jak sprzeglo bedziesz robil , w JTD przy normalnej nezdzie to jakies 170 - 180 tys km .
-
Sprzęgło mam wymienione 3 tyś km temu,koło dwumasowe też.Uszczelki wymienione...
-
2. nawet jezeli jest nowy siemering na wale to nie oznacza to,ze nie będzie ciekło bo w tym miejscu materiał z wału sie wyrabia i tak czy inaczej ma luz więc zawsze będzie z tego lecieć. Co wy na to?[/QUOTE]
Potwierdzam , może tak być , siemering twardnieje z biegiem czasu pod wpływem oleju do tego stopnia , że jest w stanie wytrzeć wał .Tylko dlaczego nikt Cię o tym nie poinformował w czasie montażu ? Może być również krzywo nabity , ale kto się do tego przyzna ?
Pozdrawiam
-
Jestem w miejscu,ze będę od nowa kładł miske olejową. I tu pytanie. Kolega przyniósł mi z elektrowni silikon loctite ale pisze na nim ,ze temp. do 250 stopni. Byłem w ASO i oni maja WURTH do 360 stopni. Czy istotnie jest tam taka temperatura aby nie zastosować tego Locit-a???
-
loctite też robi dobre wyroby więc powinien dać radę.chociaż WURTH bardziej sprawdzony.
ja osobiście w takich miejscach stosuję masę uszczelniającą w tubce DIRKO firmy ERLING (producent wszelkich uszczelek,simeringów,uszczelniaczy...) koszt ok 15zł
jeszcze nigdy mnie nie zawiódł!
pozdrawiam!!!