Pompa paliwa do Busso - zwiększanie ciśnienia na wtryski 3.0V6?
Witam,
Mam pytanie do obeznanych z tematem. Czy warto kombinować z mocniejszą pompą paliwa do Busso? W celu podniesienia nieco ciśnienia na listwie?
Dane na wejściu:
- silnik 3.0V6 CF3
- mam powiększony dolot (filtr Pipercross, szersze rury i przepustnica od Cayenne)
- kolektory wydechowe od CF2
- nowe katalizatory sportowe Magnaflow o zwiększonym przepływie (200 cpsi)
- wydech catback z nierdzewki przelot 2,5"
- wałki rozrządu od GTA
- rozrząd przyspieszony o jakieś 2st. (metodą prób i błędów patrząc na dupohamownię)
Info które uzyskałem:
- ori pompa pracuje na ciśnieniu 3bar
- podobno powyżej 4500obr wtryski w busso leją na maxa, czyli są max otwarte
Wysnułem z tego wniosek, że przy fabrycznym silniku wtryski są na granicy wydajności. Czy zatem jest sens zwiększać ciśnienie paliwa, żeby wydobyć kilka dodatkowych koni?
Pompy Walbro mają zakres np. 2.4 - 6 bar, więc można by to ustawić pomiędzy 3 - 3.5 i powinno to dać efekt. Chyba, że się mylę ;)
Pompa paliwa do Busso - zwiększanie ciśnienia na wtryski 3.0V6?
Problem jest dobrze opisany. Kluczem do sukcesu są dostosowane mapy....
Próbuję zrozumieć system. Mam plik PDF z 1200 stronami na temat funkcji ECU ..... więc zajmie to trochę czasu.....
niestety nie ma (lub nie wiem) praktycznie żadnego tunera, który byłby w stanie bezpośrednio dostosować mapy.
Większość z nich może tylko kopiować i wklejać ... z wszelkich gotowych plików
ECu jest w stanie nauczyć się pewnych wartości. Dlatego działa z moim silnikiem.... Ale inne wartości są stałe. Jak na przykład dysze jednopunktowe, objętość obudowy noża pneumatycznego. Jeśli dokonasz tam zmian, muszą one oczywiście zostać również przekazane do ECU. W przeciwnym razie obliczenia nie są już poprawne. Istnieją wzory do przeliczenia tej zmiany w ECU. Po prostu jeszcze nie zrozumiałem, jak ich prawidłowo używać.... Chcę kupić sobie system Kess/Ktag..... za jego pomocą należy być w stanie uregulować tę zmianę.... Nadal mam Ecu w rezerwie...
Gesendet von iPhone mit Tapatalk