-
Brak ładowania 2.0 jts
Witam wszystkich,
Dopadł mnie przykry problem. Ładowanie w alfie padło, ale nie do końca. Na światłach i nawiewie włączonym jest prawie normalnie - 13.8V. Jak załączę klimatyzacje to w momencie uruchomienia wentylatora chłodnicy ładowanie spada do 12.6V, co w upalny dzień powoduje wyładowanie akumulatora w czasie jazdy. Pasek jest prawidłowo napięty, lampka kontrolna ładowanie nie zapala się w czasie jazdy. Obstawiam regulator napięcia, ale chciałbym się zapytać jakie objawy daje uszkodzone sprzęgło jednokierunkowe na alternatorze? Trochę się załamałem perspektywą wymontowania alternatora, biorąc pod uwagę miejsce w którym się znajduje.
-
Jeśli napięcie tak drastycznie spada to coś się dzieje z regulatorem!
-
Szczotki wymieniłem, bo już były zjechane. Pomogło trochę, napięcie siada po załączeniu wentylatora, ale zaraz wzrasta.
-
Jak już miałeś wyjęty alternator trzeba było wymienić regulator!
-
Nie no alternatora nie wyjmowałem. Wolałem sprawdzić, bo czegoś lepszego od ręki nie było, a już auto było pptrzebne. Na spokojnie sobie podmienię regulator, bo w sumie to szybka robota, jeśli sie nie wyjmuje alternatora.
-
Zobacz koło pasowe wału korbowego. Guma może być już rozwulkanizowana, przez co pod większym obciążeniem od sprężarki klimy zewnętrzna część się już ślizga. Nie czujesz żadnego smrodu?