-
Dołożenie keyless
Witam,
przekopałem forum, mam nadzieję, że nie pominąłem żadnego wątku.
Szukam informacji n/t możliwości dołożenia keyless do giulii - czy ktoś próbował takiego zabiegu? Mam namierzony komplet klamek z keylessem - czy oprócz nich + programowania keyless ma jeszcze jakiś inny osprzęt? Czy w MESie są funkcje związane z keylessem - natknął się ktoś?
Pozdrawiam,
J
-
Nie analizowalem tego (looknalem tylko szybko na schematy), ale sie wypowiem (no bo ja moge).
W Proxi MESa nie ma obecnie (wersja 4.4) na to zadnego ustawienia aktywacyjnego. pytanie czy potrzebne, zgaduje ze tak. zawsze mozna grzebac w hexie w proxi, ale trzeba wiedziec co i jak zmienic (czyli odrobic zadanie porownujac proxi z wielu aut z podobnym konfigiem bez i z keyless i wyczaic ktore bajty i jak trzeba zmienic).
Jest osobny schemat do keyless entry, i z tego co widze jest kilka dodatkowych anten w drzwiach, i z tylu, inne klamki to wiadomo.
Pytanie tez czy sama centralka RFHD jest w innej wersji, czy Twoja obecna da rade. popatrz w ePerze (keyeper.pekidi.com - aktualnosc ok polowy 2017 ale wystarczy przynajmniej do znalezienia roznic po sales code-ach, choc nie bedzie nowszych numerow czesci/zamiennikow). lepiej byloby zeby nie trzeba bylo jej zmieniac, bo nie wiadomo czy z innego auta ruszy - moze byc problem bo w tych autach juz zaczyna sie jednorazowe przypisanie komponentu do VIN auta i nie bardzo wiadomo jak takie rzeczy zresetowac. jest tez ryzyko ze funkcja jest juz zablokowana na stale (tak jak np w radiach Android Auto po pierwszej zmianie juz jest na stale wpisany i tylko chyba jakis magik bylby w stanie zresetowac mozliwosc ponownego ustawienia). takie czasy, coraz trudniej cos zmieniac bo blokuja softwarowo.
Jak masz klamki to fajnie, tylko tez sprawdz numery, z jakiego rynku pochodza, czy w ePerze nie wyjda jakies niekompatybilnosci (np ze na rynek USA czy Anglie jesli masz z takiego auta nie bylo innych - np zamki/kluczyki w USA sa inne).
Kolejna sprawa czy masz wszystkie wiazki kompletne - znow wg schematow grzebanie zanim zaczniesz zakupy.
Jak masz produkcje >=2.2018 to masz SGW które musialbys tez ominac zeby jakiekolwiek proxi zrobic (zapraszam w razie czego do mnie po bypass SGW).
Schematu nie moge raczej wkleic na forum, ale jak bys bardzo potrzebowal to pomoge znalezc w necie.
Sam robilem troche mniejszych i wiekszych retrofitow (np xenon w 159 + poziomowanie + spryskiwacze + czujnik poziomu plynu + przednie PDC + B&M, gdzie do wszystkich rzeczy musialem dorabiac swoje wiazki), ale tak na czuja Ci powiem ze raczej chcesz sie wpakowac w duza robote w ktorej jest troche niewiadomych od strony aktywacji mozesz ugrzeznac na niemozliwosci odpalenia tego. z drugiej strony Ci uparci i ryzykanci tylko cos osiagaja, stad na forum juz wiadomo jak pare retrofitow sie ogarnia.
powodzenia
-
Bardzo Ci dziękuję za nad wyraz rzeczową odpowiedź. To w zasadzie zamyka sprawę na ten moment - o ile w zakresie elektroniki pewnie byłoby do ogarnięcia, to szukanie różnic w zapisie hexa proxi nie wchodzi w grę, nie mam w tym zakresie ani doświadczenia ani 10ciu giulii, ani wystarczająco dużo czasu. Być może ktoś kiedyś rozpracuje temat.
Spróbuję przeanalizować kwestię jakiś rozwiązań firm trzecich w zakresie bezkluczykowego dostępu do auta, jeżeli uda mi się wypracować jakieś sensowne wnioski oczywiście się podzielę.
Na szczęście mam 2017 więc sgw mnie nie dotyczy.
-
sgw to zaden problem a porownanie i rozpracowanie roznic pomiedzy zrzutami proxi z podobnie skonigurowanych aut gdzie np znalbys ich dokladna liste opcji to tylko kwestia nakladu czasowego.przegladniecie epera tez tylko czas. ewentualne wiazki (dorabianie) i dolizenie anten tez. problem moze (ale nie musi) byc w mozliwosci zaktywowania tego pomimo wpisania prawidlowego proxi.
ktos pewnie predzej czy pozniej podejmie proby i moze na ktoryms forum opisze co znalazl lub co mu sie udalo albo nieudalo zrobic.
ten retrofit jednak wydaje mi sie dosc czaso i kosztochlonny z niemalym ryzykiem niepowodzenia, wiec moze faktycznie lepiej sprobowac dołożyć cos firm trzecich, ewrntualnie wykorzystacyprzerobic np tylko klamki z giulii z keyless entry pod to i podpiac sie gdzies pod linie otwarcia/zamkniecia zamkow z tym rozwiazaniem (kiedys dopasowywalem nieoryginalny alarm do giulietty i podpinalem sie z prostym ukladem posredniczacym pod linie lecace z zamka mastera/kierowcy). bedzie prosciej, taniej i bez ryzyka.