-
Błędy P0115,P0480,P2455
Witam.
AR 159,1.9 JTD,8v,115 km
Mam problem z odpalaniem. Gdy auto dłużej postoi bardzo ciężko pali i szarpie autem. Kolejne odpalania już są okej. Odkryłem,że gdy odepne czujnik temperatury to auto pali na strzał. Dłużej rozgrzewa świece. Na kompie również wywala mi błąd czujnika gdy jest podłączony i odłączony. Wymieniałem świece,przekaźnik,akumulator i rozrusznik.
Czy te błędy mogą tworzyć problem ciężkiego odpalania? Auto stało już u niejednego mechanika i ciagle ten problem jest..
Termostat chyba sprawny bo temp na wskaźniku jest na 90 stopniach a na kompie 82-83 stopnie. Czy rozwiązaniem byłaby nowa mapa z inna dawka paliwa do rozruchu? Taka podpowiedz dał mi jeden z mechanikow.
Pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc
-
Wczoraj podobny temat założył kolega z forum. Polecam sprawdzić ciśnienie paliwa w czasie rozruchu na szynie. Bo przyczyną może tkwić w układzie zasilania. Daj znać jakie jest w czasie rozruchu i zaraz po nim bo mam ten sam silnik to mogę to porównać. U mnie kiepsko palił samochód bo pompa cr traciła wydajność. Po wymianie jest ok. Ale to może być wiele rzeczy. Począwszy od filtra paliwa poprzez regulator a skończywszy na wtryskach/pompie. Dlatego trzeba dokładnie dwa razy sprawdzić zanim się coś rozgrzebie. Sprawdź wizualnie czy nie ma gdzieś wycieku ropy w okolicach pompy, wtrysków przewodów. Możesz zrobić test przelewów wtryskiwaczy.
-
Jak sprawdzić te ciśnienie? Na kompie?
Próba przelewowa wtrysków była robiona,wyszła w normie
-
Tak rozruch z wlaczonymi parametrami oczekiwanego i rzeczywistego ciśnienia paliwa. Będziesz widział przynajmniej czy szukać w układzie zasilania czy gdzieś indziej
-
Mam nadzieje,że w Torque znajdę to.
Ehh ale dopiero na weekend bo jestem w pracy w Niemczech. Powoli nie mam już sił do Belli,zamiast weekendami jeździć to ciagle muszę coś w niej robić
-
Też tak miałem jakiś czas na początku ale teraz jest ok juz
-
-
Nie no trochę musiałem spędzić nad samochodem czasu niestety. Mam trochę części od tego silnika jakbyś potrzebował na podmiane coś to pisz.