Alfa 159 problem z rozruchem
Witam z góry przepraszam jeżeli temat był już wałkowany ale nie do końca pasują do tego przypadku.
Alfa 159 1.9JtdM 8V.
Kupiłem samochód jakiś czas temu po 4 dniach samochód zaczął ciężej odpalać jak dłużej postał.
Oczywiście poprzedni właściciel nie miał problemów nigdy wszystko idealnie, wiadomo...
Przed każdym rozruchem patrze na parametry. 0 błędów kompletnie nic.
Wczoraj wróciłem o 20 do domu, bez piłowania dałem mu sobie odpocząć zanim go wyłączyłem.
Dzisiaj o 8 wsiadam i nic. zanim jednak nacisnąłem start zobaczyłem jakie parametry pokazuje Alfinka.
Listwa wtryskowa ciśnienie miała takie gdy wychodziłem wczoraj z pracy ale za to zauważyłem 'temp powietrza dolotowego -40C
śpieszyłem się do roboty, więc psiknąłem mu plaka dosłownie minimalnie jedno zaaplikowanie i odpalił bez problemu, wówczas temperatura zmieniła się na 12C. Zmieniłem filtr paliwa - profilaktycznie bez rezultatów, dzisiaj zrobię próbę przelewową na wtryskach.
Sądzicie, że przez przepływkę (bo to ona odpowiedzialna jest za tą magiczną temperaturę) może mieć wpływ na odpalenie?
Dodam jeszcze, że próbowałem odpalić bez przepływki ale nic nie dało. Nawet gdy silnik pracował bez przepływki nie wyskoczył żaden błąd.
Przepraszam za ewentualne błędy i składnie. Koledzy proszę o pomoc w nakierowaniu mnie. Niestety dysponuje gównianym sprzętem na BT - android jeżeli mówimy o programie diagnostycznym.
Po wypłacie gdy nie uda mi się znaleźć problemu oddam piękną do jakiegoś magika od JTD :>