-
2 problemy z prądem.
Hej, mam 2 problemy z 159 16v 1.9jtdm 2007r
A mianowicie 1 polega na tym ze no alfa stoi 2 dni i ma problem z odpaleniem tylko ze jakby zawsze za 1 razem odpali ale kreci np 3 sec i pojawia sie blad asr vdc i od razu znika i wiem ze to nie akumulator ponieważ ma rok oraz jak po odpaleniu od razu zgasze i znow zapale to startuje od strzała
I tu moje pytanie czy to mogą być np świece albo alternator lub rozrusznik i czy moge jakos to sprawdzić??
I drugi problem to może być to związane z 1 problemem ale gdy zapalam samochód to mrugna mi swiatla w kabinie albo jak daje gora/dol szybu to tez. I np czasami jak wlaczam to nie lapie zapalniczka i nie włącza mi się kamerka w samochodzie i jest to irytujace, postaram sie zmienic gniazdo zapalniczki i zobacze ale i tak licze na wasze porady.
Wiem ze nikt mi tu nie powie co to jest ale chociaż w co kierować.
-
Sprawdź/wymień kable masowe.
-
Masowe kable? Mozesz troche jasniej ? Chodzi ci o kable zaplonowe?
Albo jak je sprawdzić ?
-
kabel masowy między minusem akumulatora i karoserią. albo dołóż drugi do silnika.
-
Żeby to potwierdzić najprościej właśnie dołożyć drugi. Ale w 1.9 często urywa się ten łączący skrzynię biegów (łapa) z podłużnicą. Żeby do niego dotrzeć, trzeba wymontować akumulator z podstawą.
-
a jak sie urwie to mogą wystepowac takie objawy wlasnie ?
dzisiaj to samo wracajac z pracy, odpalil normalnie bez krecenia ale juz np ladowarka kamerki nie ladowala. musialem wyjac i wlozyc ladowarke w gniazdo znowu.
-
Jak się urwie całkiem, to auto w ogóle przestanie odpalać ;)