-
Coraz słabszy silnik
Witam.
Alfa GT 1.9jtd cf3, auto jest z miesiąca na miesiąc coraz słabsze, co może być powodem tego jeżeli :
-logi na komputerze , wtryski korekty bardzo dobre, turbo ładuje tak jak powinno nie świszczy nie gwizda, dolot szczelny, nie ma wycieków oleju, egr wyłączony zaślepiony , błędów brak. Jakieś pomysły co to może być? słychać tylko łożysko oporowe jak stuka, nic pozatym. Odczucia jakby miał +- 100 koni
-
A skąd ta diagnoza, że łożysko oporowe stuka? Przepływ powietrza (faktyczny) sprawdzony?
-
Przepływ powietrza sprawdzane z oczekiwanym, nie zgadzają się ale ponoć tak już jest z wyciętym EGR. Diagnoza że to łożysko oporowe wzięła się stąd iż dochodzą stuki z okolic skrzyni, dwumas raczej dobry nie ma drgań żadnych , żadnych oznak zużycia ( typu szarpnięć przy gaszeniu , odpalaniu, na 5 biegu przy 50 km\h jak się wciśnie gaz też nie wibruje nic, także chyba zostaje tylko łożysko oporowe
-
to może sprzęgło się kończy i zaczyna ślizgać
-
A to nie dawałoby takich odznak jak wzrost obrotów a prędkość by nie wzrastała ?
-
Jak w swojej GT wymieniałem symering wału to okazało się ,że sprzęgło też było na wykończeniu. Też nie było żadnych objawów chociaż zdawalo mi się ,że nie ciągnie już tak dobrze.
Jak w swojej GT wymieniałem symering wału to okazało się ,że sprzęgło też jest już na wykończeniu .I nie było żadnych objawów , no może trochę słabiej ciągnęla pod górę tak mi się przynajmniej zdawało.
-
A mechanika nie masz w okolicy? Skoro taka jest słaba to ktoś nawet po zrobieniu logów coś by wiedział dlaczego.
Dajcie spokój ze sprzęgłem. Przecież by widział, że obroty rosną a auto nie przyspiesza...