-
3 załącznik(i)
AlfaOBD - połączenie
Hej,
z góry przepraszam jeśli dubluję temat, ale wyszukiwarka nie wypluła żadnego podobnego tematu w podforum 159.
Otóż chciałbym sprawdzić korekty wtrysków za pomocą programu AlfaOBD.
Posiadam interfejs Bluetooth ELM327 (taki popularny, niebieski). Program Torque łączy się z alfą bez problemu.
Co powinienem wybrać aby sprawdzić korekty wtrysków?
159->Engine-> CF4/EOBD engine 1.9/2.4?
Może potrzebuję jakiejś przejściówki?
Załącznik 265140Załącznik 265141Załącznik 265142
-
Pierwsza pozycja u góry. I najlepiej żebyś miał pełna wersję programu bo z demo są problemyhttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/01/40.jpg
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
-
Mam pełną wersję, i tak też wybierałem co widać na pierwszym screenie.
-
To dziwnie, mi łączy bez problemu. Może coś z bt obd.
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
-
Zależy czy planujesz posiadanie Alfy a dłużej, ale do diagnozy, nawet tej podstawowej lepszy byłby interfejs ELM i to po USB.
Przerabiałem to co Ty i nigdy nie udało mi się poprawnie połączyć z MESem ani AlfaOBD po bezprzewodowym module OBD2.
W Alfach żeby podłączyć się do innych poszczególnych modułów ( innych niż silnik ) tak czy inaczej potrzebujesz dodatkowych złączek, do kupienia w zestawie na Allegro.
-
Alfę mam już jakieś ponad 8 lat, ale zamierzam jeszcze trochę pojeździć. FESa+ELM+Laptop przerabiałem (posiadam) i działa spoko, ale chciałem mieć możliwość doraźnego sprawdzenia samochodu, bez podłączania się bezpośrednio kablem.
-
-
115200 ale jak widać na ostatnim screenie z adapterem się łączy. Tylko później mam jakieś errory. Spróbuję z takim bitrate jak napisałeś.
-
Mam Huawei P9 i w tym przypadku tak, że aby połączyć się z (swoją drogą w mojej opinii słabym) AlfaOBD, muszę najpierw połączyć telefon z interfejsem (tak jak się to robi z głośnikiem zewnętrznym np.), a dopiero potem odpalam AlfaOBD.
- - - Updated - - -
Interfejs mam właśnie taki popularny niebieski - Vgate bodajże.