-
Czy to sprzęgło???
Witam.
Kilka dni temu zauważyłem że podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu szczególnie na 4-5 biegu wskazówka obrotomierza nie idzie płynnie w górę tylko jakby falowała góra-dół, auto przyspiesza, ciężko mi napisać czy gorzej ale przyspiesza. Czy to objaw sprzęgła czy czegoś innego, przebieg niecałe 100tkm???
Pozdrawiam...
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
-
A jak Ci pedał sprzęgła bierze?
-
Skoro auto przyspiesza równomiernie to sprzęgło się nie slizga. Obroty silnika na słuch też rosną równomiernie?
-
Generalnie nie zauważyłem żeby sprzęgło działało inaczej, nie szarpie przy ruszaniu, po podłączeniu pod MES zero błędów.
Podczas przyspieszania na 4-5 biegu słychać to że obroty rosną-opadają ale auto jakoś tam przyspiesza.
-
https://youtu.be/HYv8j6AQLpw
Tutaj masz na temat ślizgającego się sprzęgła.
-
Nie może jakoś tam przyspieszać albo zbiera się jak zawsze albo ślizga silnik wyje a auto nie jedzie jak powinno.
-
No właśnie to zależy od stopnia zużycia i jaki dokładnie element jest zużyty. Silnik będzie kręcił się coraz szybciej, a samochód będzie przyspieszac, ale nie tak jak powinien. Czyli słabiej niż normalnie. Tarcza sprzęgła będzie się tylko lekko slizga, ale jednak będzie. Gdy sprzęgło jest mocno zużyte, a w szczególności tarcza, samochód na wyższym biegu nie przyspiesza w ogóle.
-
Zrób test rozpędz się do 100km/h na 5 biegu i wciśnij pedał gazu w podłoge jak obroty będą rosły nierównomiernie do prędkości to już masz odpowiedz.
-
Myślę że na 90 procent to sprzęgło ale spróbuję nagrać krótki filmik jutro i wrzucę tutaj[emoji6].
-
Sprzęgło wymienione, przy okazji wymieniona dwumasa i problem zniknął ale po kieszeni dostałem[emoji17][emoji17][emoji17]...