-
pasek rozrządu
Katastrofa...jechałem sobie dzisiaj i nagle usłyszałem dziwny metaliczny dzwięk...mechanik twierdzi że być może pasek przeskoczył...jaklie są tego konsekwencje, co bedzie do zrobienia i jakiego rzędu będzie to wydatek. Silnik jest na chodzie tylko bardzo "klekocze":eek:
-
wszystko zależy od tego ile jechaleś tym samochodem na "uszkodzonym silniku"
po 1 - caly rozrząd
po 2 naprawa głowicy czyli pewnie któreś zawory do wymiany
po 3 - być może tłok, korbowód
po 4 - wał, od razu panewki na wale (wszystkie)
Jeśli masz szczęście to wymiana tylko rozrządu i uszkodzonego zaworu w co szczerze wątpię :(
Wszystko zależy od tego w jakim stanie wszystko jest, jeśli masz krzywy wał to będziesz musiał go wymienić i co za tym idzie wszystkie panewki bo po szlifie a radziłbym to zrobić z używanym. Ogólnie rzecz biorąc cały dół silnika + połowa głowicy, koszt? ciężko określić ale myślę ze od 1000zł w górę. Nie zastanawiaj się nad kupnem silnika bo na jedno Ci wyjdzie a po remoncie będziesz mieć pewność czym jeździsz
-
Jest duża szansa, że udałoby się taką naprawę przeprowadzić bez
zdejmowania głowicy silnika. W tych silnikach po zerwaniu napędu
rozrządu lub gdy pasek przeskoczył często uszkodzeniom ulegają
tylko popychacze a zawory pozostają nienaruszone. Koszt takiej
naprawy wraz ze wszystkimi częściami (zastaw popychaczy zaworowych,
pasek rozrządu, napinaczpaska rozrządu, rolka prowadząca paska rozrządu,
uszczelka pokrywyzaworowej) i kasowaniem błędów elektroniki zamyka się
w 1.800 zł. Niemniej nie jest to reguła i tak naprawdę wiążąca jest dopiero
diagnoza konkretnego egzemplarza.
-
prawdopodobnie to nie pasek...mechanik twierdzi że z rozrządem wszystko oki, to co może wydawać metaliczne dźwięki z okolic rozrządu, a bynajmniej tak się wydaje...
-
Pasek czy lancuszek
Witam wszystkich forumowiczow, mam pytanko czy alfa 156 JTD turismo diesel 2003r ma pasek rozrzadu czy lancuszek, pytam bo jestem zielony w tym temacie :confused:a auto dopiero co kupilem. Prosze o odp.
Pozdrawiam
-
Z tego co wiem to wszystkie 156 mają pasek rozrządu.
pozdrawiam
-
-
silnik pracuje normalnie ? hałas z pod pokrywy zaworów od strony osłony rozrządu ? nie miałeś wcześniej klekotania po rozruchu zimnego silnika ?
może to rzeczywiście tylko wariator zakończył żywot
-
Od kiedy w dieslach mamy wariator chłopcy ?:P
-
Jakoś się utarło ze jak słyszy się urwany/przeskoczony pasek pierwsza myśl to TS. Ciekawe.....