-
drgania / bicie kół ?
Witam
Posiadam od niedawna Alfę 159 TI 2.4 z 2009.
Posiadam również mały problem :) Otóż w aucie były rozbite półosie i dało się jeździć z prędkością tylko powyżej 100km/h. Obydwie półosie zostały wymienione na nowe lecz pozostały mi dziwne drgania podczas ruszania autem. Nie wiem jak dokładnie opisać ten objaw ale to coś w stylu jakby felga była krzywa, guz na oponie...
Koła sprawdzone i wyważone, poduszki wydają się ok. Drgania / bicie występują tylko do prędkości około 40km/h. Zastanawiam się nad dwumasą lecz brak mi jakichkolwiek dźwięków, auto przyśpiesza normalnie. Zauważyłem jeszcze jakieś szepnięcia przy normalnej spokojnej płynnej jeździe - coś w stylu zmiany biegów w zużytym automacie.
Nie chciałbym od razu zaczynać od najdroższych rzeczy (dwumas+ sprzęgło) ale nie mam pomysłów :/ Może ktoś doświadczył podobnych objawów ?
-
Kupiłeś nowe półosie czy używki?
-
-
Może coś sie posypało w skrzyni...
-
z samą skrzynią nie mam problemu, biegi wchodzą i wychodzą bez zarzutu
-
Najprościej - zmień koła na inne.
-
Sorry nie dopisałem, że to też robiłem, minimalna różnica, zapewne związana z szerokością i wysokością opon ( teraz 225 a zakładałem letnie 235 ). Zauważyłem jeszcze, że przy tych wibracjach (na boki) gdy wcisnę sprzęgło
objawy jakbym maleją... Dwumasy nie słychać :/
Czy może któryś z kolegów może ma silnik 2.4 jtdm ? chciałbym wiedzieć jak bardzo po odpaleniu silnik ma się na poduszkach przesuwać ?
-
temat do zamknięcia... sprzęgło dwumas - komplet załatwił sprawę, dwumas do ostatniej chwili nie wydawał odgłosów świadczących o jego końcu, jedynie wibracje. Usterkę udało się na 100% zdiagnozować po podniesieniu auta na podnośniku i odpaleniu. Opony zimowe bardzo "amortyzowały" te wibracje i ciężko było zdiagnozować usterkę. Pozdrawiam