Witam
Zabieram się za wymianę wahaczy tylnych i w związku z tym mam pytanie. Czy te wahacze w kombi i sedanie są takie same? Chodzi mi o wahacz na zdjęciu oznaczony jako 1.
Samochód to alfa 159 1.9 150 km przedlift SW
Załącznik 266114
Printable View
Witam
Zabieram się za wymianę wahaczy tylnych i w związku z tym mam pytanie. Czy te wahacze w kombi i sedanie są takie same? Chodzi mi o wahacz na zdjęciu oznaczony jako 1.
Samochód to alfa 159 1.9 150 km przedlift SW
Załącznik 266114
Były takie same, a różnica dotyczyła tylko wersji napędu bo inne były dla wersji 4x4.
Czemu go wymieniasz? Korozja czy nie trzyma wymiarow przy geometrii?
Dzięki maroz za odpowiedź
A wymieniam z powodu korozji, od spodu robią się już dziury.
Na portal aukcyjnych można czasami trafić okazję, ale z reguły wtedy jak jej nie potrzebujemy. Ogólnie używki trzymają cenę nawet mimo średniej jakości i sporej rdzy. Mi udało się kupić całe tylne zawieszenie za 300zł bez ognisk korozji (jedynie powierzchowna), a z reguły większość tulei i tak trzeba wymienić na nowe. O nowych wahaczach raczej trzeba zapomnieć z uwagi na cenę i dostępność.
Kupiłem używki w dobrym stanie za 360zł, już sobie leżą zakonserwowane w piwnicy. Chciałem się jeszcze upewnić czy pasują przed zleceniem roboty mechanikowi.
Wiesz może jak sprawa wygląda z tulejami (na rysunku w pozycjach 1 i 3)? Można kupić nowe osobno, czy trzeba kombinować i dopasowywać inne? Te które mam, nie wyglądają źle, ale z uwagi na wiek, pewnie już długo nie wytrzymają.
Tu wsparcia może udzielić autosklep24 oni dobierali tuleje do tylnego zawieszenia i można zasięgnąć u nich informacji, można też poszukać po numerach w internecie bo są jakieś zamienniki robi np Tedgum. Link http://katalog.tedgum.pl/2/1999/3
Ja osobiście tulei nie ruszałem bo są jeszcze ok.
Dzięki za pomoc
Tuleje nr 3 kupiłem na allegro i wymieniałem osobiście na prasie, która sam sobie wyspawalem. Ale bez odpowiednio dorobiobych matryc nie idzie ich wycisnąć. Co do nr 1 to przymierzam się do nich bo powoli łapie na nich luz. Czekam aż auto mi wróci z konserwacji podwozia i musze się za to zabrać