Napisał
Marcino_14
Kupisz silnik używany to musisz liczyć się z ryzykiem że za jakiś czas może stać się to samo co w poprzedniej jednostce, albo będzie brał olej, czy panewkę przekręci...ale może będziesz miał szczęście. Niestety zaobserwowałem że przy przebiegach >150k km lubią się upalać zawory w TS'ach, przez pól roku chyba już ze 4 takie przypadki spotkałem, osobiście mam jeden taki silnik. Pytanie co z cylindrem gdzie upalił się zawór, czy ma rysy. Chcesz mieć pewniaka to remont z wymianą zaworów wydechowych, jak blok dobry to przehonować, nowe pierścienie, popatrzeć przy okazji co z tłokami,wałem, panewkami ew. szlif. Jak blok porysowany to albo używany blok w db stanie albo tulejowanie chociaż nie jestem do tego przekonany ale ludzie tak robią i jeżdżą (może ktoś się wypowie na ten temat?). Wydasz więcej jak za używany silnik ale wiesz czym jeździsz, tym bardziej jak nie zamierzasz prędko sprzedać samochodu. Ja co prawda mam TS'a 1.6 ale też jestem w trakcie remontu (praktycznie robię wszystko), mnie to szacunkowo wyjdzie ok 3k pln tyle że remont wykonuje sam.