Brera TBi - Wielka akcja serwisowa
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo Brera z silnikiem 1.75 TBi (2009/53.000) od października 2019 roku. (serwis aso 2013-2019)
W związku ze zbliżającym się corocznym przeglądem technicznym i "serwisem olejowym" zacząłem pytać i pytać i czytam tak sobie i notuje to i owo co zrobić w najbliższym czasie.
I zastanawiam się czy kontynuować serwis w ASO czy może na terenie Wrocławia wybrać : AUTO SERWIS JAROSŁAW PIEŃ lub może M4K GARAGE.
Wiele naczytałem się opinii na temat serwisowanych aut w ASO i troche się zniesmaczyłem... a to lany olej SELENIA jest ponoć wielkie G warte i silniki padają na nim.. a to oszukują i dodają w koszta mililitry magicznych substancji za setki złotych... i nie nadają się do niczego poza zamawianiem oryginalnych części.
Dosyć sporo czasu spędziłem na rozpytywaniu o filtry/oleje jak i rozważam piaskowanie/zabezpieczenie nadwozia po wcześniejszej szczegółowej diagnostyce auta pod maską jak i innych elementów dotyczącej mechaniki auta.
Macie jakieś porady na czym się skupić ? gdzie dać auto ? w co zainwestować na początek aby autko dobrze, godnie i długo służyło :) ?
Póki co to rozważam serwis na niżej wymienione punkty/dokładne sprawdzenie w celu pewnej wymiany i wydłużenia żywotności :)
Olej silnikowy : PENRITE ENVIRO+ 5W-40
Olej skrzyni biegów : PENRITE PRO GEAR 75W-85
Płyn hamulcowy : PENRITE RACING BRAKE FLUID
Płyn wspomagania : PENRITE LDAS CHF11S
Płyn chłodniczy : PENRITE 8YEAR RED CONCENTRATE
Płyn do płukania silnika : PENRITE ENGINE FLUSH
Filtr oleju : [BOSCH F 026 407 096 // KNECHT OX553D ]
Filtr powietrza : [BOSCH F 026 400 039 // KNECHT LX2790 ]
Filtr kabinowy : [BOSCH 987 432 433 z węglem aktywnym // KNECHT LAK297 ]
Serwis klimatyzacji(ogrzybienie+napełnienie)
Klocki hamulcowe : [ Brembo(przód) / Brembo(tył) ]
Tarcze hamulcowe : [ Brembo(przód) / Brembo (tył) ]
Zaciski hamukcowe : Do regeneracji/lub nowe
Przewody hamulnowe : HEL w oplocie
To co wyczytałem aby zwrócić uwagę
- Uszczelka pompy olejowej,
- dwumas,
- wariatory,
- świece,
- cewki,
- czujniki faz rozrządu,
- sonda lambda,
- dobicie czynnika klimatyzacji oraz zawór rozprężny w podszybiu z racji, że czasem potrafi się dziwny dźwięk wydobywać podczas uruchomionej klimy
- zawieszenie : sworznie, drążki kierownicze, tuleje wahaczy, gumy stabilizatorów, gładź wałków
Rozrząd wymieniany przy ~30.000km w 2016 | zatem szykuje się wymiana w 2021