-
Sterowanie z kierownicy
Witam wszystkich. Robię porządki z samochodem. Naprawia się to co nie działa albo uszkodzone. Mam problem ze sterowaniem radiem z kierownicy. Jako że kobieta A do tego blondynka to nie wiem co może być. Sterowanie nie działa. Przyciski się świecą ale nie ma żadnych reakcji na naciśnięcie. Może bardziej doświadczeni płci męskiej coś poradzą.
-
Trudno coś doradzić jak chyba nic nie zrobisz :sarcastic: Jeżeli przyciski się świecą w ciemności po zapaleniu świateł to znaczy, że jako tako instalacja jest ale przerwany jest jeden przewód. Gdzie to trudno powiedzieć. Trzeba wziąć w ręce multimetr i wszystko rozebrać do sprawdzenia. Najpierw airbag i wtyczkę pod kierownicą. Przestrzelić wszystkie styki pomiędzy przyciskami i wtyczką pod kierownicą. Potem wyciągnąć ICS i tak samo przestrzelić pomiędzy wtyczką ICS a wtyczką pod kierownicą. Gdzieś musi być uszkodzony przewód. Są cztery. Dwa to zasilanie do podświetlenia a dwa to sygnałowe.
Jest jeszcze jedna ewentualność. ICS jest z początków produkcji i on nie zagada z multifunkcją. Albo go ktoś zmieniał albo alfa jest z pierwszych lat produkcji a multi ktoś dołożył (nie wiedząc że nie zadziała).
-
Może być jeszcze to co u mnie. Raz na jakiś czas zawiesza mi się któryś z przycisków i też nic poza podświetleniem nie działa. Najgorsze jest to, że nie mogę ustalić który, bo jak wszystko zdemontuję, to już działa. Normalnie osłabia mnie to. A czasu na kolejną rozbiórkę aktualnie nie mam :(
-
Alfa z 2005 ale ics może być jakiś inny. Choć jak wyciągnięty to wyglądał inaczej niż ics z starej 1999. Miałam taką. Tutaj zupełnie inna wtyczka do sterowania kimś. Ta od dołu. Chyba że coś źle widzę.
-
2005 to już polift. ICS nie różnił się niczym fizycznie. Tylko pierwsze miały soft nie ogarniający multi. Wtyczkami to się różnił panel klimatyzacji :D
Raczej obstawiam przerwany przewód. Musisz ogarnąć multimetr :D