Stuki przy dodawaniu, puszczaniu gazu, zmienianiu biegów
Witajcie, mam problem ze stukami jak w temacie. W chłodniejsze dni stuki prawie że ustępują, dzisiaj jak było 4* były ledwo wyczuwalne. Gdy samochód się nagrzeje czasami podczas odjęcia gazu mam wrażenie, że aż cała skrzynia się rusza. Mocny pojedynczy stuk pojawia się jedynie przy maksymalnym wciśnięciu gazu na biegu, podczas normalnej jazdy jest wyczuwalny tylko ogromny luz na przeniesieniu napędu. Nie wiem czy ma to ze sobą coś wspólnego, ale podczas dynamicznego przyspieszania samochód czasami szarpie, nie jakoś ogromnie, ale dla mnie jest to wyczuwalne. Myślałem, że to przeguby wewnętrzne, więc sprawdziłem jakie mają luzy i wydaje mi się że jest w porządku. Jedyne co mnie zaskoczyło to kielich, który rusza się góra-dół w obudowie mechanizmu różnicowego, czy tam ma być jakikolwiek luz? Poduszki też są mniej więcej sprawdzone i nie widać żeby były porwane.
Skrzynia niedawno przeszła regenerację więc myślę że odpada jeśli chodzi o luzy w środku.
Koło dwumasowe jeszcze oryginalne, powoli zaczyna klekotać przy gaszeniu.
Mechanik zasugerował, że wszystkie luzy znikną po wymianie koła, bo jak stwierdził "jtdm tak ma, można jeździć" Czy ma rację?
Stuki przy puszczaniu sprzegla
Witam. Mam pytanie z nietypowym zjawiskiem z Alfa 159 1.9 JTD. To już moja 5 Alfa zazwyczaj przeglądałem forum bez rejestracji bo też nie miałem żadnych problemów z alfami lecz z tą już tak nie jest. Kupiłem Alfę 159 z uszkodzonym sprzęgłem oraz kołem dwumasowym, auto jeździło ale były problemy ze wrzuceniem biegu. Więc auto do mechanika nowe sprzęgło nowy dwumas nowy wysprzęglik wymienione ale teraz przy puszczaniu sprzegla nie zawsze jest takie stukotanie szybkie jakby trtytytyry jak puszczę sprzęgło powoli jest cisza jak szybko to to raz to jest raz nie ma. Dodam, że mam do wymiany jeszcze dwie poduszki pod skrzynią bo na chwile wymiany sprzęgła nie było ich dostępnych więc kazałem składać auto żeby nie naliczał mi kolejnych kosztów i zamówiłem już poduszki i czekam aż dojada. Pytanie moje czym to jest spowodowane bo nie brzmi to jak wadliwy dwumas nie telepie przy gaszeniu ani odpalaniu normalnie przyspiesza nie szarpie. Proszę o pomoc