-
Opony caloroczne..
Witam.. musze do swojej 147 kupic opony.. i zastanawiam sie nad kupnem opon calorocznych.. wybor padl miedzy 195/65R15 MATADOR MP62 M+S 3PMSF CAŁOROCZNE a OPONY CAŁOROCZNE 185/65R15 DĘBICA NAVIGATOR.. posiada ktos z was..? Warto w nie inwestowac czy lepiej kupic letnie i zimowe oddzielnie..?
-
Tanich, ekonomicznych opon całorocznych ja bym nie brał. Ale użyj wyszukiwarki, temat był podnoszony na tym forum, pewnie nie raz.
-
Jak coś jest do wszystkiego to jest do ..., Zależy od tego kto gdzie jeździ jak cały rok w mieście to całoroczne dadzą radę.
Jednak przy częstych długich trasach albo przy wyjazdach np w góry to raczej bez szans ze względu na komfort jazdy.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
-
Jeśli chodzi o moje zdanie..
Dwa sezony letnie do tej pory latałem na Pirelli P7 205/55/16. Trakcja okej, ale szybko opony się zniszczyły. Pojawiły się wibracje i guma lekko poparciała.
Kolejny sezon padło na Goodyear Eagle F1 225/45/17. Opona bezbłędna. Względnie cicha, wodę odprowadza lepiej, niż Pirelli.
Jeśli chodzi o gumę zimową, to jeździłem na Dunlopach Wintersport. Ale ich czas dobiegł końca. I teraz dochodzę do konkluzji.. na próbę kupiłem nowe Zeetexy. Szczerze mówiąc, to w niektórych momentach żałowałem, że w ogóle zmieniałem opony, bo chyba letnie GY lepiej by sobie radziły i pewniej prowadziły.
Dlatego jestem sceptyczny jeśli chodzi o budżetowe gumy.
Co do całorocznych, to jeździłem w mniejszym samochodzie na Vredestenach Quatrac. Je polecam. Jeśli masz w większości jazdę miejska/okołomiejską to w porządku. Jeśli w większości jeździsz po trasach, zdarzają Ci się ostrzejsze przyspieszania, hamowanie, to chyba jednak na dwa komplety bym się zdecydował.
-
Alfa pokonuje ok. 500 km na tydzien.. wiec chyba zdecysuje sie na zakup 2 oddzielnych kompletow..
-
Miałem w innym samochodzie Dębice navigator, przyczepność na mokrej powierzchni moim zdaniem mierna, przy wyższych temperaturach pływały ale na śniegu radziły sobie względnie dobrze. Mimo wszystko używam dwóch kompletów.