-
Skrzynia 5 biegowa V6
Cześć, po strzale dyferencjału szukałem byle jakiej najtańszej skrzyni do 3.0 busso. Trafiła się 5 biegowa z niepewną przeszłością, auto odebrane od mechanika i pierwsze wrażenia:
- wsteczny strasznie ciężko wchodzi, jest jakaś regulacja biegów, lewarka?
- Przełożenia są masakryczne, ciężko mi sprawdzić biegi na wyższych obrotach przez brak zbieżności z racji nowego zawieszenia, auto pływa po drodze. Ździwiło mnie 2.5 tysiąca obrotów przy 70km/h na piątym biegu, z jakiego silnika może pochodzić ta skrzynia?
-
TS i 2.5 V6 z początku produkcji miały standardowo pięć biegów. Ale generalnie przełożenie piątki w takim wypadku było dłuższe więc to 2.5tys obrotów przy 70kmh to jakaś dziwna sytuacja. Aż strach pomyśleć ile będzie przy prędkościach przelotowych na trasie.
-
Problem przełożeń rozwiązany. Przypadkowo z przyzwyczajenia spróbowałem wrzucić 6 bieg. Po chwili załapałem, że mam 5 biegową skrzynię, a właśnie wrzuciłem 6..
Poprzedni właściciel skrzyni musiał mieć lewarek od 5 biegowej i nawet nie wiedział że ma 6. Skrzynia jest albo od 2.0tb lub 3.0, bo tempomat normalnie działa :D
-
-
-
A to byłby problem przełożyć skrzynię 6 zamiast 5 w V6 ? Czy raczej bez problemów ?