-
Dziwny zapach
Pacjent - Stelvio 2018 280 koni przebieg 30 tkm wersja USA
Zauważyłem dziwną przypadłość - podczas b.mocnego przyśpieszania w trybie D lub podczas używania intensywnego łopatek ( szybkie redukcje gaz w podłodze etc) do przyśpieszania po około 1-2 min pojawia się w kabinie dziwny zapach jakby topionego tworzywa. ma ktoś taki objaw?
Obawiałem się o skrzynię/sprzęgła ale:
Olej w skrzyni sprawdzony - poziom idealny, olej nie ma zapachu spalenizny, skrzynia zero błędów, chodzi idealnie nie szarpie etc
i co ważne- jak poczułem ten zapach zatrzymałem się i pod maską nie czuć tego zapachu - także z kół/hamulców.
-
-
Cholera, ciekawe dość "gorący" temat dosłownie i w przenośni...
Coś spróbuje się dzisiaj dowiedzieć
-
co zauważyłem - ten zapach pojawia się przy gwałtownym przyspieszaniu i zwiększaniu obrotów - jakby się coś topiło - znalazłem przez przypadek takie info i naprawdę moim zdaniem oba tematy maja ze sobą związek- nie chce mieć pochodni z auta.
na 99% układ przeniesienia napędu (skrzynia, sprzęgło hydrokinetyczne etc) wykluczyłem. Co więcej kolega ma Giulię z USA i też ma podobny objaw - auto z końca 2017 r.
Potrzebuję info na czym polegała akcja naprawcza UA4 tj co trzeba wymienić co sprawdzić naprawić zmodyfikować - nawet odpłatnie bym ją wykonał - niestety nikt nic nie wie
-
U mnie w giulii (Europa 2017) jest podobnie. Zapach pojawia się jak jest wszystko rozgrzane i zatrzymam się na chwilę. Typowy zapach wygrzewania jakieś osłony termicznej (lekko słodkawy), ale przy 30kkm powinno się już dawno wszystko wypalić...
Na razie nic z tym nie robiłem, ale coraz bardziej mnie to denerwuje.
Moim zdaniem jest to wyciek jakiegoś płynu, który odparowuje.
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
-
Nie wiem na ile jest to prawda, to co się dowiedziałem:
-nie ma na rynku europejskim żadnej takiej akcji, mój samochód żadnej nie podlega, nie mają wglądu na akcje serwisowe na rynek USA
Na pytanie o chuj chodzi:
Tutaj przypuszczenie, że (nie wiem czy to prawda), że na USA są inne normy emisji i może to wynikać z tego, ale na czym polega taka akcja (przeprogramowanie, wymiana czegokolwiek itp.) nie wiem.
Pytanie czy to prawda...
-
Raz w czasie upalnej pogody, też poczułem w kabinie taki słodkawy zapach, jakby płyn chłodniczy wyciekał na coś mocno rozgrzanego. Zajrzałem pod maskę, żadnego wycieku nie stwierdziłem, stan płynu w zbiorniczkach ok. Dziwna sprawa.
-
1 załącznik(i)
Tu macie PDFa z kampani UA4 w USAZałącznik 271325
moja tez po butowaniu trochę śmierdzi paloną świeczką, ale u mnie był dawany wosk jako konserwacja a ponieważ chyba konserwujący nie poidentyfikował których elementów nie trzeba pryskać (które są aluminiowe) to pewnie i wiele niepotrzebnych popryskał blisko silnika i teraz ciut śmierdzi. w kabinie tego nie czuje, tylko na zewnątrz. innych smrodków u siebie nie zauważyłem dotychczas, ale moze nie wyłapałem przez zapach wosku nagrzanego.
-
Na stronie MOPARU USA znajdziesz informacje na temat Twojego numeru VIN i akcji serwisowych. Trzeba się zarejestrować i potem zobaczysz czy zrobili Ci to czy nie.
-
o ile działa, bo z ostatnich tygodni to mi się nigdy nie udało wejść (to samo jeśli chodzi o tzw window sticker) - wcześniej działały świetnie