-
Nawigacja po lifcie
Obecnie jeżdżę Giulią z 2017 roku z ekranem 6,5" i fabryczna nawigacją. Sama nawigacja nie jest zła. Działa szybko, wyświetla wskazówki i informacje między zegarami, ma całkiem sporą bazę POI. Aktualizacje są może nie zbyt często ale są. To co mnie najbardziej denerwuje to, że nie ma obsługi informacji o ruchu drogowym (korki, wypadki itd.). To znaczy taką obsługę ma przez TMC ale niestety nie u nas w Polsce. Z tego co wiem to TMC u nas działa (chyba przez RMF FM) ale tylko dla niektórych nawigacji i jest to usługa ekstra płatna. Oczywiście w Alfie nie można w żaden sposób tego uaktywnić w Polsce. W innych krajach Europejskich działa - u nas nie. Że dużo jeżdżę po naszym kraju kupiłem sobie pod szybę TomToma z wbudowana kartą SIM, dożywotnią obsługą on-line o ruchu drogowym. Działą bardzo podobnie do tej wbudowanej (w końcu oba to TomTom). Ale wie gdzie się stoi, jak długo i sprytnie potrafi omijać zatory drogowe w przeciwieństwie do nawigacji wbudowanej.
A teraz do meritum.
Prawdopodobnie na przestrzeni kilku miesięcy będę zmieniał swoją Julkę Veloce na Quadrifoglio i pytanie zasadnicze: czy nadal będę zmuszony patrzeć na przyklejonego pod szybą TomTom-a ? Czy fabryczna nawigacja po lifcie posiada już taką funkcjonalność jak ruch drogowy On-Line ? W aucie siedzi karta SIM czy trzeba udostępniać sygnał Wi-Fi (jak miałem w 2015-2017 w Maździe 6) ?
Jeżeli ktoś wie będę wdzięczny za informację.
-
Przede wszystkim będziesz mieć obsługę Android Auto /Apple Car Play, więc będziesz mógł korzystać z map Googla, Waze, Yanosika(?) etc :)
Do sprawdzenia tylko czy AA/ACP jest już standardem czy wciąż płatną opcją?
-
Nie wiem czy to Cie zadowoli ale jest przecież Android Auto/CarPlay gdzie masz Google Maps z najlepszymi danymi o ruchu. Nic pod szybą nie jest przyklejone.
-
Dzisiaj czytałem zapowiedź Google, że dopuszczą w niedalekiej (miejmy nadzieję) innych dostawców map do Android Auto (jak już jest w CP - m.in. Tomtom). Tak więc problem może sam się rozwiąże, a nie każdy przecież lubi mapy Google
-
Wiem wiem, że jest coś takiego jak AndoidAuto i AppleCarPlay, ale jest ALE. Używam telefonu z Symbianem. Nie chcę zmieniać mojej E51 na nic nowszego. Dlatego pytam o obsługę funkcji On-Line przez fabryczną nawigację w samochodzie...
Ktoś miał styczność, widział, wie jak i czy to działa w wersjach po lifcie ?
-
ja mam polifta bez nawigacji (AA z GM w zupelnosci spelnia moje potrzeby) ale wiem ze:
- wbudowana nawigacja TomTom ma funkcjonalnosci online (tj. live traffic, pogoda, fotoradary, POI itp.) ALE wg. informacji na stronie alfy beda one dostepne dopiero od kwietnia 2021
- z tego co sie orientuje nie potrzebujesz karty sim bo samochod ma lacznosc z internetem poprzez wbudowany seryjnie Alfa Connect Box, sluzy on tylko do zdalnej obslugi samochodu (przez apke), lokalizacji i wlasnie w przyszlosci do pobierania danych do navi
- jesli chcesz surfowac po necie mozesz to zrobic poprzez My Wi-Fi, do ktorego przez smartfona (iOS, Android) trzeba najpierw wykupic dostep w Ubigi, i powiazac eSima w telu z My Wi-Fi, samochod wowczas staje sie hotspotem i moze korzystac z niego do 8 uzytkownikow
ponizej linki do informacji o Alfa Connect Services i TomTom (na dole tego ostatniego jest link do filmiku jak wyglada ta nawigacja w uzyciu)
https://www.alfaromeo.pl/mopar/uslug...uslugi-connect
https://www.tomtom.com/company/press...es/news/26016/