-
Kupno Alfy GT 3.2 BUSSO
Witam.
Od niedawna chodzi mi po głowie zakup GT z busso. Mam pare sztuk na oku ale jedna wpadła mi w oko.
Błękitna Alfa 3.2 BUSSO z lpg. Kokpit obszyty skóra, dyfuzor od Mazura, wydech zrobiony, 18calowe felgi. Prezentuje się bardzo ładnie.. Wymienił sprzęgło i skrzynie.
Alfa jest na tablicach LUB, ogłoszenie z Lublina. Gość mówi, ze jest fanatykiem.. Zastanawiające jest to, ze pierwsze ogłoszenie tego samochodu znalazłem z grudnia 2019, wtedy jego cena wynosiła 32900zł. Trochę czasu już stoi, aktualna cena jest DUŻO niższa. Gość zszedł 8tyś w ciągu praktycznie roku i twierdzi, ze samochód jest mało kiedy użytkowany. Trochę wyglada mi to podejrzanie. Co o tym sądzicie? Ktoś z was moze ją oglądała? Ktoś może coś o niej wie?
-
Może i jest fanatykiem, ale ja tego auta na spotkaniach lubelskich alfistów nigdy nie widziałem. Ponadto zwróć uwagę na zdjęciach- coś dziwnego jest nad tylnym kołem- po prawej stronie. Trzeba by sprawdzić gdzie auto było serwisowane, zmieniany rozrząd- to da większe pojęcie co z tym jest.
-
Ciekawe czy ma jeszcze progi, bo na zdjęciach widać jak są piękne odcięte czarne spody progu.
-
Tu raczej jest zrobiona "mocna" konserwacja podwozia i to tak, że całe podwozie wraz z progami mają inny kolor, trochę dziwne bo w tych Alfach korodują zwykle tylko popsute przez podnośnik przyłożony w niewłaściwym miejscu progi, zwykle robi się tylko progi i lakieruje je w kolorze nadwozia. Auto wygląda na tuningowane- i to nie tylko przez tylny spoiler i wydech, warto spytać o wszystkie "mody", bo może się okazać że trzeba będzie sporo zrobić by dało się nim normalnie jeździć- zwykle "mocno tuningowane" auta szybko są wystawiane na sprzedaż. Dziwne że nie ma zdjęć komory silnika.
-
Z rozmów ze sprzedającym wynika, ze jest w pełni sprawny, ale wiadomo...Rozrząd robiony 1200km temu. Właściciel chciał uzyskać taki efekt patrząc na przednia dokładkę i tylny zderzak. A co do komory silnika wydaje mi się, ze to jest kwestia lpg, które ciężko Jest schować, wszystko jest na zewnątrz i wyglada to mało estetycznie.
Edit:
Tylke prawe nadkole to guma żeby na dołkach nie odbijalo nadkoli. Można ją ściągnąć.
-
A powiedział gdzie robił ten rozrząd? Bo z tego co mi wiadomo to w rejonie tylko ASO i Motodelta mają dostęp do oryginalnych blokad, bez których silnik po ustawieniu rozrządu nie osiąga pełnej mocy i nie pracuje prawidłowo, ponadto wymiana rozrządu przez firmę nie mającą doświadczenia z tym silnikiem i odpowiednich narzędzi może być ryzykowna. Widok komory pozwoliłby zobaczyć czy był jakiś tuning układu dolotowego, poza tym jej widok świadczy też , czy właściciel to rzeczywiście fanatyk...
Jeśli guma dobija do nadkoli świadczy to o zmianach w zawieszeniu, poza tym...taka guma ma zabezpieczać nadkola? Wygląda to fatalnie i źle mówi o tym, który wymyśla takie metody (ciekawe czy zastosował ich tam więcej). Na innym forum ktoś twierdził że widział to auto kilka lat temu w komisie i że miało wtedy spore dziury w podłodze- nie mam pojęcia czy to prawda (a w tym modelu podłoga raczej nie koroduje tylko progi) ale faktem jest gruntowne zabezpieczenie podwozia, być może zostało to naprawione (jeśli w ogóle miało miejsce). Moim zdaniem najważniejszy jest tu stan silnika i skrzyni, bo remonty tych dwóch rzeczy mogą kosztować tyle co to auto teraz (nie wspominając już o dostępności części) , nadwozie dobry blacharz może zrobić. Trzeba spytać tez o remonty silnika, zużycie oleju, czy silnik trzyma prawidłową temperaturę w czasie jazdy, sprawdzić czystość chłodziwa i oleju (najlepiej zrobić test na CO2 w chłodziwie), sprawdzić sprężanie, zrobić komputerową diagnostykę silnika, sprawdzić czy przy przełączaniu biegów nie słychać zgrzytania. Jeśli sprzedający twierdzi że silnik i skrzynia są w doskonałym stanie, można zlecić miejscowemu ASO sprawdzenie auta.
-
Jednym słowem duża niewiadoma. No nic pojadę zobaczyć i wtedy będzie coś wiadomo, może akurat. Ale chyba jednak pokuszę się o trochę gorzej wizualnie wyglądając GT, która była serwisowana u QBA’y z flar-ital. Przynajmniej wiadomo co z samochodem. Dzięki za pomoc :)
-
-
Cytat:
Napisał
Courius
I co? Kupiłeś już fure?
Podepnę się pod temat, i z ciekawości zapytam czy Ty sprzedajesz te co masz w opisie?
-
Nieee ma takiej opcji. Sorry