Stelvio i Alfa Dynamic Suspension FSD
Cześć
Przymierzam się do zakupu Stelvio Veloce Ti i zastanawiam się mocno czy dokładać aktywne zawieszenie a jeśli tak to w której opcji.
Rozważam raczej Alfa Dynamic Suspension FSD - automatyczna regulacja opcja za 2000
W teorii doczytałem sobie jak to działa i jaka jest różnica między tym FSD a regulowanym przez pokrętło DNA aktywnym zawieszeniem.
Pytanie do posiadaczy Stelvio z Alfa Dynamic Suspension FSD jak to działa w praktyce w porównaniu do standardowego zawieszenia?
czy warto to dokupić? Czy może jednak najlepszą opcją jest aktywne zawieszenie w opcji regulowanej za 5000zł?
Jazda po torze mnie nie interesuje, samochód w 80% będzie jeździł w mieście.
O ile dobrze zrozumiałem w opcji regulacji przez pokrętło DNA auto w trybie D usztywni się względem seryjnego zawieszenia a reszta trybów jest bez zmian. Dodatkowo klikając przycisk amortyzatora można wrócić do ustawień "seryjnych" w trybie D
FSD powinien sam dobierać sobie nastawy ale nasuwa się kilka pytań:
Czy ustawienie DNA ma wpływ na te nastawy?
Czy prędkość i wibracje drogi na to wpływają? wolno i dziury >miękko, szybko i gładko > twardo, ale co się stanie jak będzie szybko, dziury i zakręt?
ile jest poziomów tłumienia?
Jak te zakresy mają się do standardowego zawieszenia?
Chciał bym uniknąć sytuacji w której samochód przy szybkiej jeździe po słabej drodze będzie pływał na miękkim zawieszeniu.