-
przepływka a wentylator
Koledzy padła mi przepływka.. (sądzę to po tym że marchewa świeci sie czy jest podpieta czy nie jest podpięta przepływka- mam nadzieję że sie nie mylę...) ale czy jak jej nie ma czyli silnik pracuje na parametrach powiedzmy awaryjnych to wentylator chłodnicy działa? obroty falują?
-
Działa wentylator i inne urządzenia. Wtedy komputer wprowadza zazwyczaj uśrednione parametry dla zastąpienie danych z niektórych uszkodzonych czujników itd. Wentylator jest włączany przez czujnik temperatury, który wtedy normalnie pracuje. Co do falowania, to za to jest co innego raczej odpowiedzialne a nie tryb awaryjny. Poszukaj na forum a wiele porad się znajdzie na falowanie. W trybie awaryjnym możesz mieć problemy z dynamiką głównie na zimnym silniku, poza tym to chyba nie zamierzasz tak długo jeździć?
-
w ogóle nie zamierzam tak jezdzić. dziś mi sie to stało bo miałem nadzieje że przeczyszczenie przepływki moze coś da (czasem się udaje) ale niestety całkiem padła...
-
jakiś czas temu padła mi przepływka i objawiało się to tym że silnik nie miał prawie wcale mocy na zimnym silniku a na gorącym tez miał dużo za mało, po wymianie przepływki moc wróciła ale pojawiły się problemy z falującymi obrotami ale to bylo spowodowane zasyfioną przepustnicą i po prostym czyszczeniu środkiem do czyszczenia gaźników wszystko wróciło do normy i obyło się bez mechanika :)