-
Gaśnie podczas jazdy.
Witam ponownie.
Mam problem który pojawia się po postoju w dni bardzo wilgotne albo po deszczu mianowicie w takie dni auto gaśnie podczas jazdy. Wywala błąd cylindra wtryskiwacza 1 i 5. Po wyciągnięciu kluczyka można auto normalnie odpalić ale po przygazowaniu ponownie gaśnie.Po wielu próbach wraca do normy i można normalnie jechać.
Ma ktoś jakiś pomysł?Zalewa coś?Wydaje mi się że mimo wszystko ciężko żeby woda dostawała się w okolice wtrysków albo kabli do nich idących..
-
Objawy są jak by Ci padał czujnik położenia wału... Łapie wilgoć i odcina zapłon komp. A pojawia Ci się kontrolka świec żarowych i gasnie od razu? Miałem taki przypadek że po deszczu moja 156 albo nie chciała odpalić albo podczas jazdy wywalała błąd zapalała się kontrolka świec żarowych i po 10s auto gasło. Coś mi mechanik spierdolil jak zakładał czujnik i musiałem drugi raz wyminic wtedy był spokój [emoji16]
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
-
Kontrolka świec żarowych czasami przy starcie dłużej się święci ale później gaśnie i pokazuje po podłączeniu do kompa błąd centralki czy coś takiego.Co najlepsze jest w tym że auto zaczyna wariować praktycznie zawsze w tym samym miejscu po przejechaniu ok 3 km.
Jakiś rok temu tak mi się stało pierwszy raz na deszczu później spokój.Teraz pogoda jest jaka jest i już któryś raz z kolei.Tak jak wspomniałem w tym samym miejscu auto staje (może jakiś trójkąt Bermudzki) .Po trudnym boju jak już dojechałem do miejsca docelowego (11 km) stała 8h na deszczu ale problemu z powrotem nie było.
Czujnik położenia wału w poprzedniej 166 to ja już z zamkniętymi oczami wymieniałem..
-
To albo wtryskiwacze. Znajomy z 166 2.4 tak miał. Oddawał 3 razy wtryski do regeneracji i miały być dobre. Za 3cim razem znaleźli że przy wyższych obrotach jeden źle pracował.
A wymienił po drodze wszystko - pompę paliwa, cr itd.
Może warto sprawdzać.
Tyle że jemu gasła cały czas w sensie cały rok.
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
-
Obstawiam czujnik położenia wału.
I uzupełnij profil,bo nie wiadomo z jakim silnikiem mamy do czynienia.
-
Mam parę tych czujników tylko pytanie czy będzie pasował taki czujnik od 2.4 jtd 136 hp do 2.4 jtd 175 hp?
Już wiem że nie ;)
-
Czujniki do 136/140 i 150 są te same.Zarówno wału jak i wałka.W 175 już inny jest