-
1 załącznik(i)
Przednie zawieszenie 159
Witam,
Dość nietypowo ale czy jest ktoś tutaj, kto mógłby dokładnie opisać mi budowę przedniego zawieszenia w 159? Przeszukałem wiele stron ale schematów mało... Jest mi to potrzebne do pracy indywidualnej jednak sama moja wiedza nie jest jeszcze na tyle pełna by dokładnie wszystko rozeznać. Jest to tak w zasadzie zawieszenie wielowahaczowe czy dwuwahaczowe? Jakie są tam pozostałe elementy?
Jeżeli posiada ktoś jakiś schemat chętnie przygarnę :) Załącznik 273692
-
www.fiat-autoparts.com/pl/
Sprawdź na tej stronie. Jak dla mnie bardzo pomocna. Wpisz tylko swój VIN i wydaję mi się, że znajdziesz wszystko :)
-
Koło jest prowadzone za pomocą dwóch wahaczy górnego i dolnego (w skrócie) czasem zamiast jednego górnego sa dwa górne stąd opis jako wielowahaczowe
-
Wielowahaczowe zawieszenie jest wtedy gdy na koło jest więcej niż jeden wahacz ;)
-
Kolego w Alfie 159 masz dwa wahacze - dolny z możliwością wymiany tulei lecz bez możliwości wymiany sworznia zwrotnicy, sama zwrotnica była stalowa ale były też wersje z aluminiową zwrotnicą, do tego jest wahacz górny do którego też można dokupić tuleje metalowo-gumowe lecz podobnie jak w dolnym wahaczu brak jest możliwości wymiany samego sworznia. Należy zwrócić uwagę na stożek sworznia gdyż w zależności od rocznika nastąpiła zmiana w tej kwestii. Na koniec zostaje kwestia gum na stabilizatorze i samych łączników stabilizatora. Osobiście nie spotkałem się z dwoma górnymi wahaczami ale wiem na pewno, że są ich dwa rodzaje i że różnią się średnicą stożka
-
1 załącznik(i)
Załącznik 273773
A jak nazywa się część podpisana jako SGR.27402?
-
Zwrotnica?
Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka
-
Dla wiadomości, SGR.27402 to numer rysunku w ePER, na którym znajduje się ta część opisana ;)
I wg. ePER jest to właśnie zwrotnica.
-
Zawieszenie przednie w 159 to dwuwahacz trójkątny (z angielskiego double wishbone). Oczywiście jest to więcej niż jeden wahacz, więc na logikę określenie "wielowahacz" pasuje, jednak utarło się, że pojęcie "wielowahacz" (z angielskiego multi-link) utożsamiane jest z takim zawieszeniem jak jest z przodu w Passacie B5, Audi A4 B6/B7.
Ale do sedna, dwuwahacz trójkątny mamy wtedy jak są rzeczywiście dwa wahacze o trzech punktach podparcia (jeden na zwrotnicę i dwa do nadwozia) czyli tak jak w 159, 156, 147. Jakbyś chciał zgłębić bardziej samą teorię to poszukaj po angielsku właśnie "double wishbone suspension", bo to polskie określenie nie jest tak popularne. https://en.wikipedia.org/wiki/Double...one_suspension
Składa się z wahacza dolnego, wahacza górnego, zwrotnicy, drążka kierowniczego, widelca/widełek zamotnowanych do dolnego wahacza, na których spoczywa amortyzator ze sprężyną. Te zaś zespolone są górną poduszką, która posadowiona jest w kielichu.
-
1 załącznik(i)
Załącznik 273836
pomożecie jeszcze tylko z opisem wszystkich części na tym schemacie?