-
Swap silnika
Czy jest możliwość zrobienia swapu silnika z alfy 147 1.9jtd 2002 5d 115KM do alfy 147 1.9jtd 2004 3d 140KM bez żadnych modyfikacji tylko wyjecie silnika z całym osprzętem i montaż go w nowej budzie ? czy mocowanie silnika jest takie samo?
Chce tak zrobić ponieważ moja alfa jest w dość słabym stanie blacharskim ale silnik po remoncie, a właśnie znalazłem inną w praktycznie idealnym stanie blacharskim tylko z rozwalonym silnikiem.
Jest to wykonalne ?
-
115ps jest na sterowniku EDC15, 140PS na EDC16. to pierwszy problem.. ale.. były wersje 8v na EDC16 - polifty 120ps.
Ciekawe czy dałoby się uruchomic 115ps na EDC16... W sumie to zastanawiałam się nad czymś podobnym, nad wrzuceniem w moja budę silnika 16v.
Jedynym problemem może być rożny crank/cam trigger w wersjach 8v i 16v, ale tego nigdy jeszcze nie sprawdziłam.
Mocowania są identyczne.
-
A zamiana kompa załatwiła by sprawe z sterownikiem ?
-
Sterownik EDC15 i EDC16 mają inny pinout wiec direct swap odpada, jeśłi już to z wiązką. Szczerze, to nie wiem jak połączona jest wiązka silnika z wiązką "wnętrza" auta - chodzi mi o komunikacje CAN BUS np z zegarami itp.
Tak BTW który masz ocznik "dawcy" i czy na 100% jest to wersja 115 czy jest to po prostu 8v np po lifcie?
-
Dawca to 147 2002r. 115KM 8v