Skrzynia TCT - problemy z redukcją
Heja, żeby przejść od razu do tematu: MiTo 1.4 MA 135 KM, TCT, kalibracja sprzęgieł i skrzyni przeprowadzona, nowy filtr aktuatora i nowy olej w aktuatorze. Wcześniej miałem problem z szarpaniem przy zimnej skrzyni, przy zmianie z biegów parzystych na nieparzyste (szarpiące ruszanie, zmiana na biegi 3 i 5), a także problem z redukcją na biegi nieparzyste (terkotanie, jakby skrzynia próbowała zredukować a nie mogła, czasami ze spadnięciem obrotów silnika do 600-500 i lekkim przygaśnięciem lamp) Nigdy mi nie zgasła, ale czasami się męczy, zwłaszcza, jak jest zimno i mokro. Po aktualizacji firmware skrzyni i rekalibracji jest bardzo duża poprawa, biegi wchodzą delikatnie, tylko bardzo lekkie "przyhamowanie" przy zmianie na nieparzyste biegi, ale problem z redukcją nadal jest. Najgorzej jest przy świeżo odpalonym silniku po całej nocy + powolnej jeździe po łuku z hamowaniem przed skrzyżowaniem. Raz przydarzyło mi się, że skrzynia wrzuciła na luz przy redukcji i musiałem łopatką wrzucić bieg z powrotem. Problem znika, gdy skrzynia się rozgrzeje (mówię skrzynia, bo czasami silnik osiąga 90st. i problemy z redukcją ustępują później), czasami tylko słychać pojedyncze "terkotnięcie" przy dojeździe do skrzyżowania, ale bez takiego siłowania się ze zmianą biegów.
Na 99% pójdę z tym do ASO, ale wcześniej chciałbym wiedzieć, czy ktoś miał podobny problem i czego ewentualnie się spodziewać. Nie spodziewam się, że mnie naciągną na wymianę całej skrzyni, ale lepiej wiedzieć, czego się nie spodziewać.
Nie wiem jak wygląda aktuator i cała mechanika odpowiedzialna za zmianę biegów, ale obstawiam:
>zabrudzenie mechanizmu/siłownika
>uszkodzony układ/mapa sterująca zmianą biegów
>zużyta tarcza sprzęgła biegów nieparzystych
>problem z akumulatorem/alternatorem (za mało prądu? nie mam problemów z odpaleniem, więc wątpię.)
Jeśli ktoś miał podobny problem, to mógłby się podzielić doświadczeniem? Dodam tylko, że przebieg symboliczny, 67000 km