-
2 załącznik(i)
Pilot centralnego zamka
Witam, po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie . Ale krótko o osobie , jestem posiadaczem Alfy od 3 miesięcy i doświadczyłem już jej typowych problemów mianowicie związanych z szybami i czujnikami parkowania ale jestem jestem skłonny je zaakceptować . Także wracając do mojego problemu , gdy kupywałem moją belle zostałem poinformowany o nie działającym pilocie centralnego zamka , nie przeszkadza mi to ponieważ samochód normalnie otwieram od strony kierowcy i samochód również odpala bez problemu , lecz dziś omyłkowo wcisnąłem przycisk na pilocie a wtedy zaświeciło się podświetlenie tablicy rejestracyjnej po ok. 5 sekundach samo gasło , działo się tak nie ważne jaki przycisk klikałem na pilocie . Poczytałem na forum o mikrostykach i rozebrałem pilot i sprawdziłem o to wyniki
Także sądzę że to raczej nie one , wymieniłem baterię na nową ( warto spróbować ) i efekt wciąż jest taki sam że klikając przyciski ,podświetla się tablica rejestracyjna i żadnych innych oznak .Nie posiadam Kodu i nie wiem co może być nie tak . Proszę o pomoc , pozdrawiam
-
Zacznij od zdobycia kodu i spróbuj zaprogramowac kluczyc MES'em.
-
Gdzie taki kod mógłbym dostać/znaleźć ? w książce serwisowej i reszcie dokumentów nie widziałem żadnego Kodu do kluczyka
-
kartę z kodem, a w sumie sam kod (electronic code) mozesz uzyskać w kazdym salonie Fiata/Alfy/Jeep'a. Musisz pojawić się osobiście i pokazać dokumenty potwierdzające, że pojazd jest Twoja własnością. Kod powinni Ci udostepnic (nie od reki - trwa to 2-3 dni) Za darmo, tak to jest wazne, za darmo, obecnie odzykanie kody nie jest usługa płatną.
https://www.forum.alfaholicy.org/147...kac_kody_.html
-
Dzięki wielkie, jeszcze jedna sprawa . MES idzie dostać za darmo pobierając go nie ważne z kąd : ) . tyko tu rodzi sie pytanie jaką wersje mam pobierać i jaki kabel wybrać by działał , jeśli potrafił/a mnie nakierować byłbym bardzo wdzięczny
-
Musisz mieć kabel elm327 (bo konieczne jest połączenie CAN) kup najlepiej zmodyfikowany kabel pod Fiata i Alfę. Na Alledrogo znajdziesz.
-
allegro.pl/oferta/elm-327-adaptery-fiat-alfa-lancia-multiecuscan-5946769979
znalazłem coś takiego , sądząc po opiniach będzie śmigać . Gdyby programowanie nie pomogło napisze do ciebie na PW i oczywiście jeśli pomoże to wielkie dzięki i również dam ci znać :) . spokojnej nocy życzę
-
Ten kabelek powinen zadziałać bez problemów.
Jakbyś miał problemy - dawaj znać.
-
Jednak nie wszędzie taki kod jest jeszcze darmowy ;( . Byłem u siebie w ASO w Olsztynie , gdzie Pan zaśpiewał mi 344 zł po zwróceniu mu uwagi powiedział że nic nie ma za darmo , kazałem iść mu sie spytać kierownika czy aby na pewno . Przyszedł, nic się nie odezwał , znów poprosił dowód rejestracyjny , coś tam wpisywał w komputer , ostatecznie powiedział że nie może znaleźć mojego nr VIN , zapytał czy auto było sprowadzane , odpowiedziałem że tak z Włoch , powiedział że właśnie dlatego i odesłał do innego ASO w Gdańsku bądź w Warszawie . przedzwoniłem więc do Gdańska z moim problemem gdzie Pan powiedział z początku 150 zł ale gdy powiedziałem że ten kod powinien być darmowy ,kazał mi czekać po chwili mówiąc że wygenerowanie Kodu i kodowanie to koszt 240 zł :) . Następnie dzwoniłem do ASO Warszawa gdzie nikt nie odbierał . Następny telefon wykonałem do Szczecina , gdzie Pan powiedział również kwote 344.50 zł ale na Kod należy czekać 2 tygodnie i nie wie czy jest on płatny dodatkowo czy nie , odesłał mnie znów do Warszawy podając nr tel , dodzwoniłem się do Citroena gdzie miła Pani pokierowała mnie do centrum Fiata w Bielsko białej , dodzwoniłem się do serwisu opowiedziałem mój problem ,Pan poprosił mnie o nr Vin , podyktowałem go i ku zaskoczeniu oczywiście wszedł bez ani jednego problemu , zdziwiony kwotami za kod który jest za darmo i postawą obsługi w Olsztynie która jak sam to nazwał albo nie potrafi wpisać kodu albo ten Pan próbował pokazać że jednak by coś dostać trzeba płacić , niestety nie mógł on wygenerować kodu dlatego odesłał do kogoś z magazynu i kazał dzwonić jutro tzn czyli dziś . Skontaktowałem się z tą osobą znów opowiedziałem mój problem wraz z opisem tego co wam teraz pisze ,skomentował to ,, Jak to prywaciarz ,chcą sobie do kieszeni napchać " stąd takie rozstrzały cenowe za coś co powinno być za darmo ,dodał że coś poradzimy z tym kodem więc czekam na rozwój sytuacji
-
Dość dawno w zeszłym roku też dowiedziałem się z forum o darmowych kodach . Pojechałem do ASO w Poznaniu i bez problemu dostałem kod za darmo .
- - - Updated - - -
Skąd można ściągnąć MES może ktoś podać .