[Stelvio] Przemyślenia przed zakupem - pomóżcie proszę :)
Koledzy,
Jestem o krok od zakupu nowego auta. Był moment, kiedy już byłem zdecydowany na Stelvio Veloce na 100%, ale ten moment niestety minął :( Teraz mam znowu dylemat. Pomóżcie proszę.
Stelvio 2020 280km vs XC60 2021 253km vs Q5 2021 265km
Ja wiem, że to porównanie było wałkowane na YT i różnych portalach wiele razy. Czytałem też posty tutaj na forum. Mimo wszystko postanowiłem napisać i zapytać Was.
Używam auta w 98% w dużym mieście (dziecko do przedszkola, potem do pracy, do sklepu itp), raz w miesiącu trasa 150km (+powrót), dwa razy do roku wakacyjny wyjazd 300km+. Mam 3-letnie dziecko, jeżdżę zdecydowanie dynamicznie (wtedy, kiedy nie stoję w korku). Zwykle na tylnej kanapie jeździ tylko moje dziecko w foteliku. Kilka razy do roku siada tam osoba dorosła. Regularnie wożę rower (do tej pory zwykle na dachu lub w bagażniku; teraz przesiadam się na bagażnik na haku).
Mam dostępne od ręki Stelvio 2020 Veloce posiadające zadawalające mnie wyposażenie. Praktycznie wszystko ok. Dwa minusy: brak wentylowanych foteli i analogowe zegary :( Mam problem z poceniem się, szczególnie w upalne dni siedząc na skórzanych fotelach. Wersja Veloce ma skórę, ale na szczęście perforowaną (nie wiem jednak czy to wystarczy).
Zalety XC60 vs Stelvio:
- wentylowane i super wygodne fotele (nappa)
- zdalne uruchamianie silnika (bez przeróbek)
- nieco więcej miejsca w środku
- regulacja fotela umożliwia podparcie ud (w Stelvio mogę wysunąć podparcie do przodu, ale jest zdecydowanie za nisko, a kolejna oś regulacji dopiero w wersji Q)
- nieco lepszy system multimedialny
- cyfrowe zegary z możliwością wyświetlenia navi
Wady XC60 vs Stelvio:
- dostępność: 3 miesiące
- trochę zbyt cukierkowo we wnętrzu
- system multimedialny obsługiwany tylko z dotyku (brak fizycznego kontrolera)
- minimalnie mniejszy bagażnik
- dość pospolity (co chwilę spotykam na ulicach; sprzedawca w jednym z salonów podobno sprzedaje 60 szt rocznie)
- kojarzy się z damskim autem :D
Zalety Q5 vs Stelvio:
- wentylowane fotele
- navi w oparciu o Google Maps
- Apple CarPlay bezprzewodowo
- nieco lepszy system multimedialny
- cyfrowe zegary z możliwością wyświetlenia navi
- większe schowki wszelakie
- wydaje się, że kierowca i pasażem mają nieco więcej miejsca, ale może to wynikać z faktu, że w Q5 siedziałem w fotelach komfortowych, a w Stelvio w sportowych
- regulacja tylnej kanapy (możliwość powiększenia bagażnika o 10cm poprzez przesunięcie foteli tylnych o 10cm)
Wady Q5 vs Stelvio:
- paskudny tył :(
- dość pospolity
- trochę "dziadkowóz"
- system multimedialny jako wystający tablet
- dostępność 6 miesięcy
- system multimedialny obsługiwany tylko z dotyku (brak fizycznego kontrolera)
Zalety Stelvio:
- prowadzenie
- osiągi
- joystick do sterowania systemem multimedialnym
- wygląd :cool:
- dostępność (od ręki vs 3-6 miesięcy czekania)
- jest dużo bardziej wyjątkowe i rzadziej spotykane
- ładne kolory lakieru
- napęd tył
Wady Stelvio:
- brak wentylacji foteli
- analogowe zegary
Jasne jest, że to są 3 różne auta (XC60 i Stelvio to dwa różne bieguny, a Q5 jest gdzieś pomiędzy i teoretycznie półkę jakościowo wyżej), ale każde z tych aut spełnia moje oczekiwania co do głównego zadnia stawianego przed samochodem.
Proszę pomóżcie wybrać. Napiszcie proszę ewentualnie co przeoczyłem.
Dziękuję bardzo z góry.