Witam czy ktoś zakładał dodatkowa grzałkę na 220vna wąż bo w ten mróz auto zamarzło alfa 159 2.4 jtdm
Printable View
Witam czy ktoś zakładał dodatkowa grzałkę na 220vna wąż bo w ten mróz auto zamarzło alfa 159 2.4 jtdm
Co to znaczy auto zamarzło? Masz wodę w układzie chłodzenia a nie płyn? Nie słyszałem nigdy żeby komuś płyn zamarzł.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Nie poprostu jak były te mrozy to porobiły się paski na wyświetlaczu bendix się nie chciał cofnąć poprostu chciałbym założyć taką grzałkę na 220 i włączać godz przed wyjazdem do pracy teraz niema mrozu ale zrobić już tak na przeszłość
Ale czekaj, ty chcesz założyć grzałkę jak na Skandynawię, wpinana w układ wody i rozgrzać silnik przed jazda? Jeśli tak to dalej musisz włączyć wentylator żeby wnętrze nagrzać.
A jak myślisz o czymś w rodzaju farelki i włączać np programatorem przed wyjściem do pracy to się 2 rady zastanów, ryzyko pożaru ogromne.
Auto pod chmurką stoi?
Tak pod chmurką niestety i tak myślałem się wpiąć w wąż przed nagrzewnica żeby ogrzewał cały układ taka 800v
Hondy na Szwecję np miały w bloku zaślepkę pod grzałkę przygotowaną. Zasilanie puszczone w zderzak. Możesz coś takiego zrobić, tylko tak jak pisałem wcześniej, ogrzejesz tylko silnik. Musisz auto odpalić i włączyć nawiew żeby zagrzac wnętrze.
Webasto czyli ogrzewania postojowego, taką grzałka nie zrobisz.
Tak jak koledzy piszą. Grzałka podgrzeje Ci płyn, ale we wnętrzu nagrzejesz dopiero po odpaleniu. Biorąc pod uwagę fakt że w 159 ciepłe powietrze leci po 5 min (bynajmniej u mnie) od odpalenia przy temp.
Zewnętrznej - 2 st. to taka grzałka nie na sensu w Twoim przypadku.
Podzielę się innym pomysłem jakim jest webasto, oczywiście nie oryginalne, ale chińczyk z AliExpress.
Mam dwa takie urządzenia, jedno w aucie żony drugie w garażu i szczerze polecam. Bardzo wydajne i mają małe zapotrzebowanie na paliwo. Ceny w Polsce to około 500 zł, Ale z Ali znajdziesz nawet i po 300 zł.
Pozdrawiam
Jak się nie da jak się da, w skandynawii bardzo popularne są podgrzewacze DEFA np. takie: https://intercars.pl/produkty/132358...mup-defa-1400w
Z grzałką bloku, grzeje płyn, dmucha ciepłym i jeszcze ładuje akumulator.
To ja wolę dołożyć dogrzewacz webasto od mazdy 6, który można kupić za grosze.
Mój zestaw ThermoTop już leży gotowy do montażu, ale przed zimą zabrakło czasu. Co prawda ja będę używał jako dogrzewacza (bo mniej roboty), ale można je bez problemu przerobić na pełnoprawną postojówkę.
Zobaczcie w dziale "Zrób to sam".
https://www.forum.alfaholicy.org/zro...wego_defa.html
allegro.pl/oferta/podgrzewacz-grzalka-silnika-33-80mm-moc-500-2000w-9701654273?utm_medium=app_share&utm_source=faceboo k takie coś myślałem założyć jak by płyn podgrzało blok silnika też by w miarę się nagrzał a po włączeniu zapłonu by letnie dmuchało