-
Świece 2.0 TS
Witam!
Wiem, że ten temat był pewnie maglowany już setki tysięcy razy ale nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi, nawet mechanicy mówią różnie...
Problem mam taki: potrzebuje kupić komplet świec do TS'a 2.0 16v do wsadzenia podczas wymiany serca w mojej belli. Wszystko byłoby ok, gdyby nie cena platynek z przesyłką 550zł... Gość ze sklepu, w którym zaopatruje się mój mechanik mówi, że w ogóle nie sprzedaje platynek tylko oryginały Denso/Magneti M. za 170zł i wszystkie 2.0 ts'y nie miały reklamacjo...
A więc moje pytanie jest skierowane do użytkowników innych świec niż platynki: czy odczuwacie jakąś różnicę w pracy silnika?
Bo jeżeli to tylko żywotność, to na razie nie stać mnie na platynki bo i tak mam dużo wydatków podczas przedkładki silnika i na reszcie nie chcę oszczędzać. Ale jeżeli kupie teraz komplet Brisk lub Denso czy NGK (nie platynowe) i one będą działać do powiedzmy grudnia, to wtedy odkuję się z kasą i kupię platynki oraz nowe przewody NGK i będzie cacy...
Poratujcie, bo jak tak zliczam koszty wymiany silnika to zaczęło się na 3500 z hakiem a teraz jest już 4500zł i nie wiadomo co jeszcze... :confused:
Pozdrawiam i dzięki za odpoiwiedź,
GrzesiuŻar
-
różnica jest taka że z reguły platynowe mają wytrzymywać ok. 100tys km, a zwykłe 30-40tys km
-
Czyli jak sobie teraz kupię zwykłe, nie platynowe ale o odpowiednich parametrach to silnik powinien chodzić ok? Bo nie zależy mi na żywotności zbytnio, bo i tak będę do końca roku zmieniał przewody i świece na platynki, tylko potrzebuję tańsze rozwiązanie na już. A co myslicie o świecach Brisk? Bo słyszałem, że nawet dobrze się sprawują: link allezło Dodam, że mój silnik to 2.0 TS 110kW bez LPG i innych wynalazków :)
-
-
a ja mam pytanko
instrukcja podaje dwa rodzaje świec (dużych) PFR6B i BKR6EKPA czym się różnią?
pierwsze kosztują 39,65zł/szt drugie 81,06zł/szt na stronie producenta
i jeszcze jedno pytanie dotyczące przewodów wysokiego napięcia
zna ktoś dokladny numer katalogowy?
-
a co do firmy NGK to słyszałem że się pogorszyło i że sie urywają świece... ale ile w tym prawdy czy to 'fachowiec' wymieniał czy faktycznie była uszkodzona to nie wiem. mi dla odmiany pękła świeca BRISK- po 10 min pracy...
-
Witam,
ja jutro odbieram zamówione w sklepie internetowym http://www.hdmot.pl/ świece Denso platynowe - dobrane zgodnie z katalogiem jak odbiorę i założę zdam relację czy było warto
-
No i zobaczymy jak będzie. Kupiłem komplet Brisk i mam nadzieję, że będzie chodzić dobrze. Ale tak czy siak czeka mnie wymiana kabli niedługo więc będę wymieniał też chyba na platynki, ale mam nadzieję, że do końca roku wytrzymają :) Dzięki za pomoc!
-
Witam,
zgodnie z obietnicą zdaję relację, a więc kupiłem świece Denso jedyną zmianą jaką zauważyłem jest jedna elektroda na "dużej" świecy zamiast dwóch na NGK-u.
Samochód nie dostał jakiegoś niesamowitego kopa idzie bardziej równomiernie bez zadławień do odcięcia.
przy pierwszym podejściu musiałem spasować ponieważ złamałem klucz do świec nabytyw Leroy Merlin za całe 10 zł - nie polecam takiego stresu myślałem że to świeca się ukręciła.
Aby się to nie powtórzyło zakupiłem solidniejszy klucz do świec wykonany ze stali Chromowo-wanadowej. Poczytawszy trochę przygód innych użytkowników przy wymianie świec postanowiłem zrobić to na gorącym silniku i prawdopodobnie dzięki temu i nowemu solidnemu kluczowi nie miałem najmniejszych problemów z odkręceniem starych świec i zamontowaniem nowych. Warto rzucić okiem na stan elektrod w starych świecach - ich kolor powie nam wiele o kondycji silnika.