-
Problem z klimatyzacją
Witam Panowie,borykam się z ogromnym problem,który wykończył mnie zarówno finansowo jak i psychicznie.Kupiłem AR159 1.9 JTDm w której uszkodzona była klimatyzacja.Zostało wymienione dosłownie wszystko,kompresor,wentylator,aż 4 moduły wentylatora,przewody,chłodnica.Zostało sprawdzone również całe okablowanie.Przy włączeniu klimatyzacji,wentylator się nie załącza.Podpinając na krótko,wentylator chodzi.Obdzwoniłem pół Polski i nikt nie wie co jest grane.Znam taki sam przypadek jak mój,facet również wymienił wszystko i wentylator także się nie załączał więc odpuscił i jezdził bez klimy.Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją że w aucie nie da rady naprawić klimatyzacji.Może ktoś z was miał taki przypadek i wie co może byc przyczyną ? Jeśli ktoś mi pomoże w odnalezieniu przyczyny,stawiam dobrą butelkę whisky.
-
1 załącznik(i)
A sprawdzałeś rezystor dmuchawy Załącznik 277056 jak się spali to silnik dmuchawy nie chodzi. Tak miałem w nissanie jak rezystor padł to silnik nie startował dopiero wymiana rezystora pomogła.
-
A czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji? Miałem taki problem w 145, wszystko sprawne a nie chciało działać właśnie przez taki czujnik.
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki Panowie za info,posprawdzam,jeśli okaże się że to któraś z tych rzeczy to stawiam flaszkę zgodnie z umową.
-
Ten czujnik nazywa się presostat i on dopowiada za włączanie się wyntylatora jak rośnie ciśnienie w układzie.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Dzwoniłem do mechanika,mówiłem mu o tych podpowiedziach i niestety nie jest to ani rezystor dmuchawy ani czujnik ciśnienia.
-
Który wiatrak nie działa? ten od nawiewu w kabinie czy ten od chłodnicy? Który moduł dmuchawy wymieniałeś?
Jeżeli chodzi o ten pod maską to sprawdź dokładnie przekaźniki pod maską, najlepiej je otworzyć i zobaczyć czy wszystkie styki są całe, spradź też dokładnie skrzynki pod maską i wiązkę elektryczną.
U mnie problem byl w samym rezystorze dmuchamy chłodnicy, nie puszczał pierwszego biegu i waliło ciśnienie w układzie a sterownik nie chciał załączyć kompresora. Uszkodzony miałem także zawór rozprężny od klimy na podszybiu. Nie był drogi i wymiana dosyć prosta ale trzeba odessać cały czynnik z układu
-
Sprawdz przekaznik w bezpoecznikach i instalacje czy dochodzi do niego prad i sterowanie
-
A jak jeździłeś nie czułeś jakiegoś zapachu spalenizny? być może mogło się tam coś przepalić, odpiąć wszystko sprawdzić dogłębnie jeszcze raz
-
1 załącznik(i)
Następną rzeczą którą trzeba zmienić to mechanika :) to tak pół żartem pół serio. Może warto znaleźć jakis innych specjalistów od klimatyzacji?
A teraz do rzeczy. Trzeba podłączyć się komputerkiem, sprawdzić czy nie ma błędów. Tam jest funkcja do testowania wentylatora - jak zadziała to wiesz że sterownik, przekaźnik, połączenia elektryczne są sprawne - jak nie dziala sprawdzasz te rzeczy, następnie włączasz klime i sprawdzasz co się dzieje.
Trzeba spisać wszystkie warunki (rzeczy które musza działać żeby wentylator się załączył):
- klima się załącza (sterownik), jest wymagane ciśnienie czynnika na chłodnicy (czujnik ciśnienia - presostat, zawór rozprężny), czujnik temperatury zewnętrzenej, czujnik płynu chłodzącego, sterownik klimy dobrze odczytuje napięcie na akumulatorze,
Załącznik 277128