-
2,4 JTD Klapa OFF
Nie mam Alfy Romeo 166 ale mam części w swojej Lanci Kappie 2,4 JTD 10V 838A8.000 od Alfy którą mocno dłubię.
Z Alfy wszczepiłem sterownik silnika EDC15C7 0281 010 340 i mam błąd P0638 w sterowniku, błąd sam mi nie przeszkadza ale to że silnik nie ma pełnych obrotów i wyświetla mi się komunikat silnika w info-center już tak.
P0638 jest błędem klapy gaszącej, cóż nie mam i nie zamierzam montować tego ustrojstwa.
W WinOls pod jakim adresem zaczyna się mapa klapy?
EGR już wykastrowałem ale mapy klapy nie mogę znaleść
-
To może nie być łatwe bo w 166 klapy pojawiły się dopiero pod koniec produkcji w silniku o mocy 185KM. Czyli takich egzemplarzy jak na lekarstwo i w tym dziale wiedzy o tym też chyba nie ma. Może łatwiej by było znaleźć info w dziale 159 bo tym silnikom do 159 bliżej.
-
Kolega chyba pisze o klapie gaszącej ,która jest na wlocie do kolektora a nie o klapkach w kolektorze :)
-
Tak piszę o klapie gaszącej w kolektorze dolotowym a sterownik pochodzi z silnika 841C.000 10V 150 kunia
-
Nie wiem jak w 10v, ale w 20v z tyłu silnika jest taka pucha sterująca podciśnieniem m. in. klapę gaszącą. Sprawdź czy ją masz i czy podpięta jest do niej wtyczka.
-
danus77 proszę czytaj ze zrozumieniem nie mam u siebie żadnej klapy gaszącej zamontowanej na silniku producent nie zamontował. Ja tylko sterownik silnika zamontowałem do Lancia Kappa 2,4 JTD pochodzący z Alfy 166
-
Kolego,klapa gasząca w 10v jest w każdym silniku 140 i 150km.Jaki Ty masz silnik ? 136km?
-
Zgadza się mam silnik 136 konny i nie jest to Alfą tylko Lancia i nie każdy silnik miał klapę gasząca klapa gasząca pojawiła się dopiero w normie emisji spalin Euro 3 mój silnik to Euro 2. Ludzie błagam czytajcie ze zrozumieniem po hebrajsku nie pisze. Nie próbujcie mi pomóc typu ze mam coś uszkodzone nie podłączone odpowiem ze wszystko jest ok szukam pomocy jak programowo wyłączyć klapę gasząca w oprogramowaniu sterownika silnika wtedy mój problem zniknie
-
Kolejny ,założył konto bo ma problem , problem rozwiąże nie pisząc nawet w jaki sposób i zniknie z forum .mówisz o czytaniu że zrozumieniem ,zrozum że to forum Alfy a nie Lanci.
-
Ludzie irytujecie mnie swoimi wypowiedziami piszecie po to by chyba zaistnieć. 10 postów razem z moimi a do tematu nic nie wniesione. Tak rozumie że to jest forum Alfy a nie Lanci ale jak wcześniej napisałem zamontowałem sterownik silnika do Alfy 166 i jego dotyczy ten temat. A co do rozwiązania problemu to mateofordeo masz racje problem rozwiąże (to nie jest pierwszy problem jaki rozwiązuje w swoim projekcie - tuningu) a potem zniknę nie dzieląc się rozwiązaniem bo po co jak i tak nikt nie zrozumie napisanego rozwiązania.