-
Luz pedału sprzegla
Cześć, zmagam się z kolejnym problemem, sprzęgło ma spory luz od góry. Dopiero niżej zaczyna się opór. Czytałem coś że w 156 problemem może być wyrobiona tuleja na pompie sprzegla? Ponoć w 166 jest inaczej, tu gdzieś na forum znalazłem zdjęcia jakiegos obrobionego otworu, który zrobił się w kształcie jaja, ale nie bardzo ogarnąłem gdzie to, a temat jest stary i szybko ucichł.
-
Nie wiem czy w 166 wyrabia się jeszcze jakiś otwór w jajo ale u mnie na bank tuleja gumowo-metalowa z samego pedału sprzęgła. Ja u siebie dorobiłem sobie nową ale nie wiem jak działa bo nie zdążyłem się nią nacieszyć zanim alfa wjechała na podnośnik. I tak stoi od 3 lat.
-
1 załącznik(i)
Załącznik 278026
Chodzi o to miejsce zaznaczone na czerwono?
Tak poza tematem to czemu tak porzuciłeś 166 ;)
-
Tak.To miejsce.Tylko musiałoby się mocno wyrobić,żeby było to odczuwalne na pedale sprzęgła. A sprzęgło normalnie działa?
-
Moim zdaniem łapie za nisko, minimalnie puszcze i auto już rusza. Do tego ciężko chodzi i zgrzyta /piszczy gdzieś pod maską, ale to obstawiam tulejki lapy sprzegla bo z tamtych okolic dochodzą dźwięki. Nawet kupiłem gorna żeby wymienić to odłamał się zewnetrzny kołnierz tulejki i nie da rady jej wyciągnąć
-
A wysprzęglik jest dobry? Trochę dziwne,bo moja ma ponad 500kkm i nic przy wysprzęgliku czy pompie nie robiłem i działa prawidłowo a ja nią już najechałem 300kkm i nie wiem,czy ktoś tam wcześniej grzebał.A skrzynie też mam ori z tego auta.Może się docisk kończy i stąd te problemy.?Słoneczko się wyrobiło na styku z lożyskiem i stąd te piski .Krzywo wysprzęgla i masz wtedy takie wrażenie,że bierze od samego dołu.
Podejrzewam raczej w tym kierunku iść.
-
Wysprzeglik był wymieniany dosyć, ale dosyć dawno i raczej z tańszej półki. Coś tam też walczyłem z odpowietrzaniem wysprzeglika, może wtedy coś źle zrobiłem że bierze od samego dołu. Dwumasa i sprzęgło było wymieniane pod sam koniec 2017 roku. Ale teraz głównie chodzi mi o luz na pedale, najpierw wciskam bez jakiegokolwiek oporu i dopiero w pewnym momencie zaczyna pracować sprzęgło. A samo sprzęgło ciężko pracuje szczególnie po rozgrzaniu po dłuższej jeździe i wtedy też bardziej skrzeczy przy wciskaniu pod maską.
No i dobra, tuleja pompy sprzegla bardzo obrobiona. Tak się przyjrzałem to pedał idzie prawie do połowy luźno a pompka dopiero zaczyna ruszać. Teraz ciekawe z czego dorobić taka tuleje.. Bo nie bardzo mi się widzi cała pompkę wymieniać
Załatwione, znalazłem taką tuleje do kupienia