Aktualizacja softu - silnik, skrzynia, bcm?
Cześć
Zaprowadziłem auto do ASO na drugi serwis gwarancyjny. Tym razem również poprosiłem o aktualizację softu silnika, skrzyni, infotainment i wszystkiego co można zaktualizować. Tak samo jak przed rokiem otrzymałem odpowiedź, że podłączają auto do kompa, jeśli wyskoczy monit o konieczności aktualizacji, to to zrobią. Jeśli nie - to nic nie aktualizują.
Auto ma już dwa lata, przez ten czas nic nie było aktualizowane, a wydaje mi się, że przez taki okres powinno się już coś pojawić. BMW niby co chwila łatki dostaje i nawet w rocznym aucie jest co robić.
Pytanie brzmi czy macie jakieś swoje stronki na których sprawdzacie czy pojawiła się nowa wersja oprogramowania osprzętu do Waszego autka. Czy w ogóle zawracacie sobie głowę takimi rzeczami, czy skupiacie się tylko na 'widocznych' poprawkach? Czy w ogóle jest sens prosić o aktualizację, jeżeli wszystko działa? Nie chciałbym np żeby dograli mi jakąś eko poprawkę, a były przecież przypadki, że auto po aktualizacji zachowywało się gorzej. Chciałbym poznać Wasze zdanie.
Autko z czerwca 2019.