-
1 załącznik(i)
Sprężyny tylne
Witam wszystkich. Mam problem z zawieszeniem z tylu mianowicie jest wyraźnie niżej niż przód i koła trą o osłony na nierównościach. Chciałbym wymienić sprężyny tak aby wysokość była tak jaki ori ti lub bardzo podobna oraz aby nie tarło o osłony. Słyszałem ze najlepszy wybór to eibach pro-kit lecz podobno ścina na nich opony ? Założyć eibach na tył czy poszukać oryginałów ? Na przodzie jest ori ti i chciałbym aby tak zostało.
-
Jak znajdziesz ori Ti na tył, to się nawet nie zastanawiaj. Sensu wymiany samego tyłu na eibach nie widzę, bo auto będzie stało, tak jak teraz, czyli przód wyżej.
-
Na allegro są nowe oryginały TI, ale cena ponad 1300 zł raczej nie zachęca
-
Fakt taniej wyjdzie założyć 4 eibachy niż 2 ori ti. Czy rzeczywiście eibach tak ścina opony ?
-
Należy dobrze ustawić zbieżność i nie ścina. Jest temat na forum w tej kwestii - ścinania i ustawiania zbieżności.
-
Czy obniżenie to na pewno wina sprężyn czy mogą mieć na to wpływ także amortyzatory ?
-
Amortyzator, czy to nowy czy stary, samodzielnie ściśniesz w rękach i z zasady nie służy on utrzymywaniu masy auta, a jedynie spowalnia/tłumi ruch masy resorowanej względem nieresorowanej.
-
Możesz również dać te, które masz, pod warunkiem, że nie są popękane, do rozciągnięcia - jeśli zrobi to fachowiec, znający się na robocie, to będziesz miał jak ori.
-
Sprawdź amortyzatory, mi dupa krzywo stała i kupiłem nowe sprężyny i z racji przebiegu amortyzatory. Po demontażu okazało się ze zgniła poduszka od amortyzatora(rozpadła sie w ręce) i zgnił tależyk od amortyzatora i amor był w 2 częściach.
Po wymianie było lepiej ale dopiero jak zrobiłem przód auto stoi w miare prosto