Witam,
dziś przy wyjmowaniu schowka deski rozdzielczej zauważyłem, że pod schowkiem jest zwinięty niepodłączony do niczego przewód, wygląda jak antenowy. Czy ktoś z was wie do czego powinien być podłączony?
Załącznik 279417Załącznik 279418
Printable View
Witam,
dziś przy wyjmowaniu schowka deski rozdzielczej zauważyłem, że pod schowkiem jest zwinięty niepodłączony do niczego przewód, wygląda jak antenowy. Czy ktoś z was wie do czego powinien być podłączony?
Załącznik 279417Załącznik 279418
To chyba jakaś inicjatywa poprzedniego właściciela. Ten przewód nie wygląda na część instalacji samochodowej.
Zgadzam się z przedmówcą. Nie wygląda to na przewód fabryczny. Niestety aby poznać jego rolę musiał byś spróbować dotrzeć do źródła.
Próbowałeś go opomiarować?
Wygląda jak coax - szacowałbym jakiś dodatkowy przewód do anteny albo wideo od dorabianej kamerki cofania?
Minęło trochę czasu ale przy wyjmowaniu radia zagadka się rozwiązała.
Okazało się, że ten upchnięty pod schowkiem przewód to po prostu urwana antena od radia
Załącznik 281201
Czy posiada ktoś schemat (lub wiedzę praktyczną ;)), którędy dokładnie poprowadzony jest przewód antenowy? Muszę zlokalizować miejsce przerwania przewodu, na oko jest go tyle, żeby sięgnąć do któregoś ze słupków
Wróciłem do tematu bo brak radia zaczął mi już przeszkadzać. Z wątku o montażu radia alpine dowiedziałem się, że kabel antenowy z dachu wchodzi w tylny słupek od strony pasażera i potem biegnie w osłonie progu. Zdemontowałem osłony progu i zaczynam podejrzewać, że u mnie ten kabel jest całkowicie zdemontowany. Czy w którymś z tych dwóch wolnych miejsc zaznaczonych na czerwono powinien być wtyk i gniazdo do idącego w progu kabla antenowego? Wrzucam też zdjęcie oplotu idącego w progu, wiecie może czy antenowy powinien iść oddzielnie równolegle, czy jest w tym oplocie?
Załącznik 283270Załącznik 283270Załącznik 283266Załącznik 283267
Po zdjęciu tylnej osłony progowej widać z kolei jakiś uchwyt, którym coś powinno być poprowadzone ale jest pusty
Załącznik 283268Załącznik 283269
Ktoś może kiedyś tam grzebał i kojarzy jaka jest dokładnie droga tego kabla? Chciałbym uniknąć odginania podsufitki, chyba, że będzie to nieuniknione
Jedna z wtyczek fakra, jakie widać na zdjęciu w tym czarnym uchwycie to właśnie antena FM (ta biała).
Tej "kremowej" sam jestem ciekaw, bo u mnie jest niepodłączona i nie wiem gdzie idzie; pozostałe dwa miejsca są na szarą fakrę (DAB) i niebieską (GPS).
Ostatnio przy okazji montażu lampek w tylnych drzwiach ściągałem progi i obie anteny (dab + fm) idą prawym progiem, aż do słupka z tyłu.
Ten urawny kabel COAX wygląda abstrakcyjnie, jak coś uklejonego "własnym sumptem", byle jak. (pewnie miało tragiczny zasięg)
Korzystając z majówki wyciągnąłem radio, odłączyłem ten biały przewód i podłączyłem oryginalną antenę, której wtyczka jak się okazało była tam upchnięta. Zasięg jeszcze słabszy niż na tym dziwacznym białym kablu ale teraz przynajmniej wiem, gdzie szukać winnego.
Zaskoczyło mnie za to znalezienie dwóch dodatkowych, niepodłączonych do niczego wtyczek. Wyglądają na zamontowane tam oryginalnie, rok produkcji na nich pokrywa się z rokiem produkcji samochodu. Czy wiecie może, co to jest? Dorzucam też zdjęcie tyłu mojego radia, w którym ewidentnie brakuje miejsca na te dodatkowe przewody
Załącznik 283769Załącznik 283770Załącznik 283771Załącznik 283772Załącznik 283773Załącznik 283774Załącznik 283775
Radio masz w wersji LOW Plus więc nie masz miejsca na dodatkowe wtyczki.