Jakie są różnicę miedzy tymi silnikami ?? chodzi mi o dwunastki z modelu 155 i 164. Interesują mnie różnicę , rozrządu, kolektorów wydechowych, mocowań, elektroniki itd.
Printable View
Jakie są różnicę miedzy tymi silnikami ?? chodzi mi o dwunastki z modelu 155 i 164. Interesują mnie różnicę , rozrządu, kolektorów wydechowych, mocowań, elektroniki itd.
Najbardziej zbliżone do siebie są silniki 2.5 z 155 do 3 litrówki ze Spidera . Ze 164 jest parę istotnych różnic na pierwszy rzut oka ; miejsce mocowania termostatu i układ zapłonu
co jest z układem zapłonowym ?? termostat faktycznie jest po drugiej stronie.
W 164 zapłon sterowany jest mechanicznie przez wałek rozrządu ( aparat zapłonowy ) w 155 tego nie ma ( zapłon sterowany przez komputer).Egzemplarze 164 93-97 miały juz taki sam układ zapłonu jak w 155. Na pewno jest inny wał, korbowody,średnice tłoków i większe komory spalania ale to jest normalne , większa pojemność silnika wiąże się z innym skokiem tłoka i większą średnicą
Bo myślałem nad szczepem , i w sumie interesowała by mnie przekładka samego bloku z głowicami 3.0 do 155. Chciał bym zostawić cały osprzęt i elektronikę z 2.5 . Ewentualnie wydech z 3.0. Czy spotkał się ktoś kiedyś z takim szczepem ??