Muszę wymienić uszczelkę i szpilkę kolektora, jak najprościej zdemontować kolektor? Z całą turbina? Jakieś wskazówki jak się do tego zabrać? Potrzebuje jeszcze jakaś uszczelkę poza tą pod kolektor? Ma ktoś wymiary oryginalnych szpilek? 2.4 10v 136km
Printable View
Muszę wymienić uszczelkę i szpilkę kolektora, jak najprościej zdemontować kolektor? Z całą turbina? Jakieś wskazówki jak się do tego zabrać? Potrzebuje jeszcze jakaś uszczelkę poza tą pod kolektor? Ma ktoś wymiary oryginalnych szpilek? 2.4 10v 136km
Jeśli chcesz to robić sam to się zastanów. Tam praktycznie zawsze jakaś szpilka się ukręci i masz auto dostosowane do przewozu na lawecie ;) do warsztatu oczywiście.
Żeby był dobry dostęp to cały przód do zdjęcia lub przegubowe rece ( po za nadgarstkiem i łokciem ) tzn minimum chłodnice wody i wentylatory. Ale jak na wstępie, gdy się ukręci szpilka to cały przód do ściągania bo nie podejdziesz dobrze z wykretakami.
Tak tylko ostrzegam ;)
Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka
Już się za to wziąłem.. Ukręciła mi się jedna górna lewa szpilka ( była u kręcona przed kolektorem) i pękła w głowicy przy próbie wykrecania pozostałości. Do tej akurat podejście w miarę jest.. Wkrętarka i krótkim wiertłem, wykretaki muszę kupić, ewentualnie końcówkę kątowa na wiertarkę. Pod kolektorem miałem 2 uszczelki ale jaja :D
Nie do końca jest tak jak myślisz. Jak upierdolisz gwint w głowicy to będziesz mieć problem tam się wkręca wiertło na odpowiednich ślizgach ( tulejach ) centrujacych tak żeby zrobić gniazdo w szpilce na wykretak ( idealnie w środku wzdłuż osi szpilki ) Jeśli to zwalisz to masz gwintowanie bloku pod nową średnicę szpilki i wątpię że ktoś ci to ogarnie na aucie bez rozebranego pasa przedniego.
I tak mam już rozgrzebane i muszę to sam zrobić. Jeśli mi się nie uda wykretakiem to będę walczył z rozwiercaniem i gwintowaniem.. Dojście kątowa wiertarka jest bez problemu, tam nawet wkrętarka z krótkim wiertłem by doszedł na upartego, a gdzie pas przedni rozkręcać. Chyba że ktoś ma kilka szpilek do zrobienia
Tu chodzi o to że musisz podejść prostopadle do bloku. Nikt tego nie ogarnia na złączu 90* bo to proszenie się o "tosta"
Zrobiłem to bez najmniejszego problemu koncowka na wkrętarke kątową. Najpierw wiertło 3mm potem 5mm i elegancko wyszło wykretakiem i to też wkrętarką, bo nie miałem nic czym mógłbym to kręcić ( kwadrat). Pozdro dla tych co chcą głowice ściągać dla jednej szpilki czy przód rozbierać.. :D
Cieszę się że się udało. Ja w 1.9 tyle szczęścia nie miałem ;)
W 1.9 może być ciaśniej bo pewnie 156/147/gt. Tu elegancki dostęp, odkręciłem tylko magistrale wody..szpilki gdzie kupiłeś? Wszystkie są p 3 zł.na allegro a na autosklep24 do alfy prawie 30 zł.. Kupię w zwykłym motoryzacjnym?