-
Wymiana rozrządu 1.4 MA
Witam. Wczoraj kupiłem Giuliette 1.4Tb 170ps. Zabieram się za wymianę rozrządu oraz oleju i filtrów. Pytanie moje brzmi na co jeszcze zwrócić uwagę albo ewentualnie co wymienić jak już będzie wszystko rozkręcone. Czytałem na forum ze filet MA należy wymienić. Nie wiem o co chodzi z filtrem turbo i śruba. Podobno tez jakaś uszczelkę się wymienia. Będę wdzięczny za pomoc.
-
Do zablokowania rozrządu potrzebny jest demontaż pompy vacum, do ponownego zamontowania trzeba nową uszczelkę. Do blokowania rozrządu najlepiej kupić dedykowany zestaw, wtedy masz pewność, że nic nie przestawiłeś.
Warto, a nawet trzeba przeczyścić lub wymienić filtr multi air, wyszukaj frazę w google, znajdziesz masę informacji co i jak.
Filtr turbo, o któym wspominasz, to tak naprawdę śruba z filtrem, też znajdziesz szukając po frazie "filtr turbo 1.4 t jet/multiair"
Poza tym warto od razu zmienić pasek osprzętu wraz z napinaczem. Przeczyścić odmę. U mnie był też padnięty termostat, to też możesz u siebie sprawdzić, czy się otwiera przy odpowiedniej temperaturze.
-
Dzięki bardzo za odpowiedz. Jestem mega wdzięczny. Pozdrawiam.