Prośba o pomoc - buczenie w okolicach napędu osprzętu silnika / pompy wsp. - 2.0 JTDm
Witam drogich Alfaholików
Kolejny problem jaki próbuję rozwiązać w swojej belli to dźwięk buczenia w okolicach napędu osprzętu silnika (2.0 JTDm) - filmik poniżej. Problem zauważyłem po wymianie rozrządu i paska klinowego (bez wymiany rolek czy koła pasowego). Nie słyszałem tego buczenia przed wymianą. Metodą eliminacji zdjąłem pasek klinowy i na uruchomionym silniku bez paska klinowego buczenie ustało. Więc to nie rozrząd, ale coś na trasie paska klinowego.
Oczywiście biorę pod uwagę wymianę koła pasowego i rolek napinaczy ruchomego i stałego. Jednak po dodatkowych testach podejrzewam pompę wspomagania. W momencie obrócenia kół przednich kręcąc kierownicą maksymalnie w prawo buczenie ustaje (druga część filmiku). Jednak trzeba trzymać kierownicę do końca, bo jak się ją puści, to buczenie powraca. Buczenie również występuje podczas obracania kierownicą. Tylko ustaje jak się trzyma kierownicę maksymalnie obróconą w prawo albo w lewo.
Tak więc co może być problemem w tej pompie? Koło pompy przecież nie zmienia położenia przy kręceniu kierownicą, żeby napięcie paska klinowego było inne. Nie widać też drgań tego koła, żeby coś sugerowało koło tej pompy, tym bardziej, że buczenie ustaje kiedy trzyma się kierownicę obróconą maksymalnie w jedną ze stron, a przecież koło dalej się obraca na pasku klinowym. Nie jestem mechanikiem i nie znam dokładnego działania pompy, ale może w momencie trzymania kierownicy na maksymalnym obrocie, wspomaganie przestaje działać i coś tam w tej pompie puszcza, że buczenie ustaje. Jakieś pomysły?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo za tydzień będę miał dostęp do podnośnika, i do tego czasu zdążę dokupić co trzeba. Zaznaczę, że cieszyłbym się, gdyby nie trzeba było wymieniać pompy wspomagania ;)
W pierwszej części filmiku buczenie. W drugiej momenty, w których przerwa buczenie podczas wykonania maksymalnego skrętu kierownicą:
https://youtu.be/xrOB3GSM6jM