Od kilku miesięcy pojawia mi się okresowo błąd z odczytem ciśnienia w kołach (kilka razy jeszcze przed zmianą kół na zimowe).
Załącznik 283671
W momencie kiedy na licznikach kontrolka pokazuje błąd, w stanie samochodu nie jest pokazywane ciśnie w żadnym kole.
Załącznik 283672
Błąd ten sam znika po przejechaniu kilkunastu kilometrów. I ponownie zaczyna wskazywać ciśnienie we wszystkich kołach.
Załącznik 283673
Tak jak wspomniałem wcześniej, problem pojawił się już na kołach letnich, występował również przez cały sezon na kołach zimowych.
Zgłosiłem problem podczas przeglądu na 30 tysięcy kilometrów w serwisie (auto na gwarancji). Serwis sugeruje problem z czujnikami w kołach tylnych (chociaż wspomniałem, że występował też na kołach letnich, a mam 2 komplety felg)
Według ich odczytów komputer odnotował błąd z odczytem tylnego lewego i prawego koła odpowiednio o ile się nie mylę 28 i 32 razy.
Wydaje mi się to mało prawdopodobne, że uszkodzenie któregoś czujnika powodowałoby całkowitą dezaktywację układu (pomijam już temat dwóch kompletów), na logikę wydaje się, że powinien wyświetlić komunikat o problemie z odczytem ciśnienia w konkretnym kole (tak przynajmniej miałem w Vel Satis-ie).
Pytanie więc czy ktokolwiek z Was miał jakieś problemy z działaniem układu(czujnika), jakie błędy były wyświetlane i czy był odczyt z pozostałych kół.
Aktualnie założyłem koła letnie, jednak nie miałem jeszcze okazji na nich pojeździć, a błąd czasami pojawia się po kilku, czasami po kilkuset kilometrach.