-
Witam Forum
Witam wszystkich, od 2 tygodni jestem posiadaczem Alfy 166 2,5 V6 1998 czyli przelift :D
Alfa jest moim... 1,2,3,4... kolejnym samochodem :P wcześniej miałem głównie Fordy - Taunusa, Granady, Scorpio, służbowy Focus - 3 mam nadal czekają na swój czas ;)
Przyznaję nigdy dobrowolnie nie myślałem o kupnie Alfy - wiadomo jaki mają PR :P ale lubię starszą motoryzację i mam przyjaciela alfomaniaka co okazało się niebezpiecznym połączeniem :D jak ją u niego zobaczyłem stwierdziłem - o kupiłeś tą najbrzydszą Alfę :D dobrze, że wzrok nie zabija :P ale wnętrze mnie miło zaskoczyło a potem zagadał Busso i właściwie w tym momencie było już pozamiatane chociaż jeszcze nie zdawałem sobie z tego sprawy, dostałem ją na dwa tygodnie pod opiekę, a że u kobiet i w autach lubię urodę nieoczywistą (vide Scorpio mk2) po tygodniu byłem już w niej zakochany. Minęło kolejnych kilka tygodni spędzonych na poznawaniu historii Alfy ogólnie, historii wad i zalet tego modelu (m.in. sporo wiedzy na tym forum za co dzięki wszystkim, którym się chce je tworzyć :) ) no i jest już u moja.
Początkowo podobał mi się głównie tył i rozważałem nawet swap blach od polifta bo na pierwszy rzut oka taki bardziej cywilizowany i ładniejszy ale... z każdym dniem jak widziałem tą smukłą mordkę przód zaczął wygrywać i tak już zostało - czysta brutalność surowego piękna, ci co mają przedlifty z wyboru na pewno wiedzą o czym mówię :D
Osobiście wiedzę mechaniczną mam wątłą więc raczej będę czytelnikiem niż pisarzem na tym forum więc to chyba mój najdłuższy post tutaj :)
Forum znalazłem zapewne jak większość tutaj szukając rad i informacji dotyczących modelu którym byli zainteresowani.