Kilka pytań po zakupowych hamulce,olej,cewki,swiece
Witam Panowie,żeby nie tworzyć do każdego pytania nowego tematu napiszę w punktach tutaj :rolleyes: To tak alfa 1.4t 120km 2012r przebieg 68tys km potwierdzony.Sprawa ma się tak zrobiłem autem 750km od miejsca zakupu do domu całą Polskę
1.Podczas jazdy z prędkościami 120/130km dochodzi tak jakby wycie jakieś spod maski ustępuje po wrzuceniu na luz.Wiem,że jest wyciek oleju ze skrzyni tzn z wybieraka uszczelniacza to też nie wiem czy nie o to,ze niski stan oleju będzie? nie wiem własnie co mam za typ skrzyni
2.podczas naciskania pedału sprzęgła słychać takie skrzypienie/skrzeczenie czy wie ktoś co to może byc?
3.Jadąc autem ze stałą prędkością i puszczająć/dodając gaz czuć ''szarpnięcie'' swiece/cewki/ poduszka jakaś?
4.czy kupując nowe świece oe fiat/alfa około 240zł komplet warto od razu kupić 4x nowe cewki bosch około 120zł za 1szt ? w Historii serwisowej nie widzę własnie wymiany świec
5.Zauważyłem tez po przyjeżdzie,ze np jak silnik jest rozgrzany to raz chodzi równiutko a raz jakby było ''przebicie'' i znów poprawnie wie ktoś też czemu tak się dzieje?
6.Hamulce były wymienione trw przód i tył z klockami 2 lata temu.Poprzednio miałem e46 320d 150km i jezdziłem tez clio 2 1.2 benzynka kuzyna i tam jak się muśnie hamulec to człowiek do przodu leci :) nawet w bmw zrobionej od a do z tłoczki zaciski itp nie miałem tak.. a w giulietta zaś jest tak jedzie się przyjdzie hamować to najpierw takie puste wduszenie hamulca i potem łapie nie ma tak,że na dotknięcie już czuć.Wina hamulcy? odpowietrzenia? czy giulietta tak ma?
7.Olej był zalewany selenia i teraz chce zmienić olej + filtr paliwa,powietrza i kabinowy o ile jest :) czy warto lać coś innego niż selenia? nie wiem np millers,penrite ? to raz i dwa czy warto profilaktycznie przed zmianą oleju lub nawet przy zmianie na ten sam wlać płukankę do silnika tec 2000? nic się nie stanie po takiej płukance?
8.Płyn chłodniczy z tego co widzialem zalany jakiś paraflu to chyba koncentrat.W bmw lałem prestone do diesla.Czy ten koncentrat paraflu mogę zmienić na jakiś inny gotowy? np prestone,hepu ?
9.Tez chciałem spytać o to bo chyba tutaj tego nie mam a dokładnie,że jak jadę w nocy i ktoś świeci z tyłu światłami to,żeby nie oślepiał mnie bo w bmw miałem,ze samo się ściemniało czy jakoś tak lusterko.Jeżeli mam zwykłe to czy można p&p zmienić na takie co nie oślepia w nocy?
10.Zauważyłem też po trasie 750km jazda prędkości 130-160,że obudowa turbosprężarki jest jakby zaolejona (jeszcze nie patrzyłem dokładnie auta bo tyle co przyjechałem i potem miałem służbowy wyjazd 3dni ) więc nawet nie wiem jak silnik wygląda tam dopiero przy sobocie popatrzę
ale czy to może być jakiś oring tam w przewodzie co nachodzi na turbinę ?
11.Czy giulietta tak ma,że silnik 1.4t 120km przy wyższych prędkościach tak no powiedzmy 130/140 jest głośniejszy ? myślałem przed zakupy alfy o: bmw e90 320d 184km jedna ładna sztuka poszła reszta wypadkowe/malowane itp odpuściłem,e60 525d 197km 3litrowy diesel auto całe w oryginale ale za dużo kosztownych usterek od podwójnych szyb itp gdzie przednia szyba 3koła tyle oe bmw bo zamiennika nie ma :) po seata leona 3 itp i w sumie alfa pojawiła się jako pierwsza biała więc mówię czemu nie :) nie wiem czemu jakies tez takie trochę mysli czy aby na pewno dobrze zrobiłem biorąc giuliettę 1.4t 120km bo interesowałem się e90 320d 184km diesel w sensie,że gorsza ogólnie itp tylko,że auto mi się podoba sylwetka i wnętrze też.
12.Przyciski od radia na kierownicy żeby działały musze mocno nacisnąć.Czy wystarczy czyszczenie ,poprawnienie styków? czy wymiana na nowe?
13.Kabel diagnostyczny i oprogramowanie.Jestem w alfie lajk :) w bmw była inpa/ista/dis kabel d-can i tyle prosto i czytelnie wszystko a tutaj nie mam kompletnie pojęcia jaki kabel kupić bo są różne viaken itp.Taki,żeby wszystko nim było można robić :)
14.Czy alfa 1.4t 120km 2012r posiada kable zapłonowe chodzi o te co nachodza na świece? bo pisało gdzieś,że nie i nie wiem ile w tym prawdy.
15.Czy wymiana uszczelniacza wybieraka skrzyni biegów to skomplikowana robota? w bmw robiłem to ale musiałem wał rozpiąć i skrzynię opuścić dopiero specjalnym ściągaczem go wyjąłem i nowy nabiłem.W alfie prościej? trudniej?
Prosiłbym o nie usuwanie tego tematu i udzielenie mi odpowiedzi.Będę naprawdę bardzo wdzięczny.Jak autko ogarnę i rozejrzę się to dodam galerie swoją :rolleyes: