Posiadam Mito 2009, Retrofit Osram LEDriving XTR, proszę o pomoc ! Co trzeba zrobić żeby zamontować retrofity?
Printable View
Posiadam Mito 2009, Retrofit Osram LEDriving XTR, proszę o pomoc ! Co trzeba zrobić żeby zamontować retrofity?
Z tego co wiem prawo w naszym kraju nie pozwala montować retrofitów zamiast halogenowych żarówek H7. Po co chcesz to zrobić?
mi LEDy zniszczyły soczewki w jakiś rok używania
Może niekoniecznie odpowiem na pytanie, ale będzie to pewna wskazówka.
Jakiś czas temu podczas wymiany żarówki na mrozie, pękła mi w Mito ta plastikowa oprawka żarówki H7.
Oczywiście część niedostępna, można sobie kupić cały reflektor. Sic! :rolleyes:
Starą oprawkę prowizorycznie skleiłem, ale wiedząc że to rozwiązanie tymczasowe szukałem jakiegoś zamiennika.
Z pomocą przyszedł najbardziej znany azjatycki portal, na którym znalazłem za grosze adaptery do żarników ksenonowych H7 do Mito.
Szybki zakup, miesiąc oczekiwania i paczka od majfrendów przyszła.
Jakość wykonania może nie powala, ale swoją funkcję spełniają - żarówka trzyma się dobrze - całe 16 PLN wydane w 2019 roku, jeździ do dziś.
Oprawki-zamienniki mają okrągły otwór wewnętrzny, dzięki temu można zamontować coś innego niż zwykłe H7 - być może jest to jakieś rozwiązanie problemu z montażem retrofitów w Mito. HID H7 pasuje.
P.S. nie rozumiem, dlaczego jeżeli ktoś pyta o rozwiązanie jakiegoś problemu, zawsze znajdzie się mądry z tekstem "ale tak nie wolno". Dzisiaj "nie wolno", ale za chwilę miłościwie nam panująca UE wymusi stosowanie żarówek ledowych (pseudoekologia) i zamiast "zabraniać", będziemy zmuszani kupować od Philipsa i Osrama ich super oszczędne oświetlenie. I tak przeciętny kierowca, zamiast 10 zł zapłaci 500 zł za wymianę żarówki...
Też by mnie to ciekawiło... bo u HIDów bym to rozumiał, te mają dużo wyższe temperatury i np. szybciej wypalają odbłyśniki, ale LEDy?